Трети ден по-голямата част от Венецуела е без ток

Снимка: Архив

Венецуелските власти решиха да обявят 28 март, четвъртък, за почивен ден - третия поред, заради проблеми с липсата на електричество в по-голямата част на страната, съобщи министърът на комуникациите и информацията Хорхе Родригес, предаде ТАСС.

Той каза, че се работи активно за възстановяване на националната енергийна система, пострадала от "най-сериозния терористичен акт". В понеделник министърът заяви, че страната е останала без ток в резултат на диверсия, извършена в най-голямата й ВЕЦ. Според лидера на опозицията Хуан Гуайдо спирания на тока е имало в 17 щата.

Вчера президентът Николас Мадуро каза, че причина за второто за един месец мащабно спиране на тока е стрелба на снайперист по ВЕЦ "Боливар". Атаката е била извършена от един хълм. Мястото, по което е стреляно и където е предизвикан пожар, е жизненоважно за електрозахранването, каза Мадуро по телевизията. Нападението е дело на "наемник, убиец, изпратен от опозицията, която извършва държавен преврат", заяви той.

Предишното голямо спиране на тока бе на 7 март.

Заради липсата на електричество не работят водните помпи и много жители на столицата Каракас с часове търсиха бутилирана вода в малкото отворени магазини или пълнеха туби и други съдове от изворите по хълмовете на града, предаде АП.

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо призова сънародниците си да не бъдат пасивни и обяви протестна кампания под мотото "Операция Свобода", включваща демонстрации тази събота и следващата, на 6 април. Мадуро също обяви в събота шествие под наслов "Операция в защита на свободата".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка