Тридневна северняшка сватба достойна за Гинес вдигат в Арбанаси

Тридневна северняшка сватба е в центъра на националния фолклорен събор „Лудогорие”, който от тази година носи наименованието „Болярска среща”. Грандиозното събитие ще се проведе във великотърновското село Арбанаси, и ще събере на едно място куп събития и милеещи за родния фолклор българи.

От 21 до 23 юли архитектурно-музейният резерват ще стане арена на музикални изпълнения, конкурс за най-гиздава мома на мегдана, за най-достоен хайдутин и за най-красива детска рисунка „Моят роден край”, нестинарски и кукерски танци, дефиле с народни носии. Над 4500 гости се очакват само за третия ден, издадоха организаторите. 150 са само роднините и близките на младоженците – Георги Георгиев от Луковит и Ива Янчева от Бургас. Близо две години младите хора са събирали елементите от носиите, с които ще бъдат облечени.

„Това, което за мен е важно, е това, което ни обединява като народ, което ни сплотява и ни прави градивни. Най-важните елементи, които ни карат да бъдем народ, историята, традициите, културата, духовността”, каза Георги Георгиев. Той е създател на неправителствената организация „Св. Великомъченик Георги Победоносец”, която се занимава с организирането на школи за деца, исторически възстановки, клуб по история. Неговата половинка Ива е професионален музикант, докторант в Българската академия на науките.

"30 души от ансамбъл „Чародейка” ще се включат в ритуалите в двата фестивални дни, а през третия, когато ще е същинската сватба, към тях ще се присъединят още 60 танцьори"", обяви ръководителят Десислава Русева.

Традиционни песни, свързани със сватбената обредност, ще бъдат изпълнени по време на събитието. Близо 20 са изпълненията, под чийто фон ще се случват различните обреди. Те са открити от невястата Ива в книга от 1925 г., сподели нейният любим Георги.Предсватбени и сватбени обреди ще бъдат пресъздадени в рамките на „Болярска среща”.

„Започва се от първата среща на чешмата, през провождането на сватовете, до иносказателните разговори между сватовете и домакините, преминава се към малкия и големия годеж. В събота ще пресъздадем засевките, замесването на тестото – обредите, които символизират новия живот. Българската сватба има магични елементи, обредите символизират желанието да се замеси новия живот, за да бъде той благополучен и щастлив”, допълни Георгиев.

В нашия фолклор съществува момковата и момината вечер. Сплитането на момата от нейните приятелки символизира „разтурянето” на стария живот и съграждането на новия. А бръсненето на момъка – раздялата му със свободата и началото на отговорностите.Предсватбените ритуали ще се проведат в Констанцалиевата и Хаджиилиевата къща в Арбанаси, поясниха организаторите. В информационен център трябва да се запишат желаещите да присъстват на сватбата в неделя. Всеки ще получи гривна с номер на масата си. Отец Иван от Нови Хан ще придружава младоженците. От 7 до 10 месала с дължина от 120 до 150 метра ще бъдат подредени на поляната. След приключване на сватбата, ще се извие най-дългото хоро. Всеки, който присъства на щастливото събитие, трябва да бъде облечен с народни носии.Ще бъдат приготвени 2 тона вино, 400 кг боб, едно теле, 1 тон сирена. Това са само част от продуктите, предвидени в списъците на организаторите. За всеки от 4500-те гости ще останат като подарък за спомен глинената купа и лъжицата, с която се е нагостил за здравето на младоженците.

"Първият национален фолклорен събор „Болярска среща” се организира от Сдружение „Лудогорие”, Община Велико Търново и кметство Арбанаси. Той ще се превърне в традиционен, а възстановките на сватбите, които предстоят, ще бъдат включени в богатия културен календар на Община Велико Търново", подчерта Валентин Димов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България