Тримата сирийци, задържани за тероризъм, имали германски паспорти

Тримата сирийци бяха доведени в съда под засилена охрана.

Тримата сирийци, задържани в България през февруари, са имали германски паспорти. Това разказаха пред Специализирания съд служители на граничната полиция, участвали в задържането на Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим, съобщават от БНР.

Тримата сирийски граждани са подсъдими, защото се опитали незаконно да преминат границата, за да се присъединят към групировката "Ислямска държава" и движението "Мюсюлмански братя".

Свидетелите разказаха, че сирийците са били засечени да се движат към границата с Турция през системата за видеонаблюдение. При появата на патрула, опитали да избягат. Последвала гонитба. След задържането казали, че отиват в Турция, където майката на единия била настанена в болница. От направената справка станало ясно, че тримата се издирват. За пътя им от Германия през България до Турция наблюдаващият прокурор Детелина Ганчева каза:

"Те са имали статут на бежанци в Германия и там са живели известен период от време, след което без документи за самоличност и такива, които са изискуеми за преминаване на границата с България, са влезли в страната".

За германските паспорти тримата сирийци обясниха, че ги скрили в обувките си, защото чували, че се краде по границата. Адвокатите им за пореден път нарекоха прокурорските доказателства, че клиентите са имали терористични намерения, "не достатъчно силни, за да бъдат заковани тримата подсъдими".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право