Трима арестувани на протеста в Габрово снощи

Снимка: Facebook

Трима от протестиращите в Габрово са били арестувани снощи, като преди това жандармерията попречи на недоволните граждани да достигнат до ромските къщи на улица "Батак" в града. Пострадал е журналистически екип, съобщи БНР.

Масовият граждански протест, предизвикан от побоя, който роми нанесоха на продавач в магазин, продължи близо 4 часа. За днес е планирана нова протестна акция.

Снощи в града отново имаше масов граждански протест срещу насилието, който продължи близо 4 часа и започна от централния площад, а после премина в шествие по улиците.

Гневът на хората избухна, след като трима роми нанесоха побой на продавач в магазин в центъра на Габрово в неделя вечерта.

Повече от 1 200 души изпълниха след 18 часа в четвъртък централния площад пред сградата на Общината, за да протестират срещу бездействието на институциите, което според хората създава усещането за безнаказаност.

По-рано от Община Габрово беше разпредено събарянето на постойки, предвидени за премахването заради опасенията, че в тях могат да се самонастанят хора. Според протестиращите обаче, мерките са закъснели.

С възгласи „Оставка“ и освирквания бяха посрещнати кметът на Габрово Таня Христова и вицепремиерът Томислав Дончев, който се опитаха да успокоят напрежението.

„В годините назад има несвършена работа и то най-вече по отношение на обществения ред. Категорично решителни мерки по отношение на обществения ред и сигурност на гражданите ще има - това аз ви го обещавам“, подчерта Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България