Трима души са задържани след снощния протест в Асеновград

Антиромските размирици в Асеновград подгряват усещането за бъркотия

Трима души са задържани след снощния протест в Асеновград, образувани са три досъдебни производства, две от които - по бързата процедура. Това каза на брифинг тази сутрин в Асеновград директорът на ОД на МВР-Пловдив Атанас Илков, предаде БНТ.

Единият е Петър Низамов, който е бил задържан късно снощи в Бургас. Той е арестуван за хулиганска проява, открояваща се с цинизъм и дързост - нападение на оператор на национална медия. Илков определи протеста снощи като напрегнат, мащабен, с много заряд и много емоция, за щастие - завършил без инциденти.

Протестът бе пореден в Асеновград, след като на 26 юни, край язовир "40-те извора", група роми нападнаха състезатели от местния клуб по кану-каяк, като побоят се пренесе пред болницата в центъра на града.

За сбиването в "Шекер махала" в Пловдив директорът на полицията уточни, че между двата ромски рода е съществувала стара вражда и снощи е ескалирало напрежение. Стреляно е с ловна пушка. Петимата, поразени от сачмите, са били в болнично заведение и са освободени за домашно лечение. В клиниката е останал само един, който е с прободна рана в гърба. По случая седем души са задържани за хулигански прояви, днес се очаква да им бъдат повдигнати обвинения.

И в Асеновград, и в ромските махали в Пловдив ще продължи засиленото полицейско присъствие, докато обстановката се нормализира, каза Атанас Илков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право