Трима министри ще отговарят пред депутатите за урана във водата

Трима министри ще отговарят пред парламента на въпроси за урана във водата на Хасково и Първомай.

Изслушването е по настояване на БСП и се отнася за министъра на здравеопазването Илко Семерджиев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов и министъра на околната среда и водите Ирина Костова. Целта на изслушването е да се разберат предприетите мерки от страна на служебния кабинет за гарантиране здравето на населението

На 13 април Междуведомствената работна група, съставена от експерти на трите министерства, препоръча водата в Хасково да не се използва за питейни цели. Депутатите от левицата обаче посочват, че тези препоръки са изпълнени 5 месеца след първите констатирани превишения на допустимите стойности и се съмняват, че информацията е крита предизборно.

Районната прокуратура в Хасково започна разследване срещу длъжностни лица кой и защо от октомври насам е мълчал. Водата от две помпени станции в областния център и сега е с уран над нормата. Уран бе открит и в кладенци в Първомай. Там обаче откритото количество е много малко.

След изчерпване на дневния ред на Народното събрание се очаква преговорните екипи на ГЕРБ и „Обединени патриоти” да проведат среща за съставяне на правителство в Народното събрание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика