Трима на съд за незаконно притежавани антични монети

Трима души - двама иманяри и купувачка на антични монети, отиват на съд заради незаконно придобиване, държане и отчуждаване на културни ценности и археологически обекти, съобщиха от Окръжна прокуратура в Пловдив след внасяне на обвинителния акт. 56-годишната собственичка на фирма - Гена Т. от Карлово, ще бъде съдена за държане на древни монети, а 29-годишният Людмил А. от Червен бряг и 43-годишният Георги Т. от Димитровград - за иманярство, държане на монети и металдетектори, става ясно от обвинителния акт.

На 3 ноември 2015 г. Гена Т. получила по куриерска фирма пощенска пратка, но последвала полицейска проверка. Органите на реда открили в дамската й чанта найлонов плик с кутийка и парчета тоалетна хартия, в които били увити и поставени различни предмети, идентифицирани от извършената по делото съдебно-археологическа експертиза като антични монети. Иззети са една бронзова елинистическа монета, сечена в Македония около 325 г. преди Христа, с типовете македонски щит със светкавица, една бронзова елинистическа монета, сечена през 1 век пр. Хр. в г

рад Ефес, Малоазийска Йония, а също и една бронзова римска монета, сечена в град Александрия Троада при император Галиен и др.

Разследващите установили, че монетите били пратени на Гена Т. от Людмил А., в чието жилище в Койнаре били намерени и иззети и други антични монети, две от които били сечени по време на император Василий II Българоубиец (976-1025 г.), и металдетектор. В дома на Гена Т. в Карлово полицаите открили още антични монети. Част от тях закупила чрез обява в сайт, пусната от Георги Т. от Димитровград. В къщата му били намерени куп древ

ногръцки, римски и византийски монети, апликации, начупени бронзови фибули и други културни ценности, а също и металдетектор.

Според прокуратурата тримата обвиняеми не са подавали в НАИМ-БАН документи за регистриране и описване на движими културни ценности или други археологически обекти. В хода на досъдебното производство те се признали за виновни. Ако бъдат осъдени, тримата може да получат от 1 до 6 години затвор и глоба 1000 до 10 000 лв., а монетите ще бъдат конфискувани в полза на държавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони