Трима пенсионери помогнаха с 5 775 лв. на "полицията"

Снимка: Архив

Телефонните измамници поставиха рекорд по успеваемост в Шумен - за ден във вторник трима пенсионери се довериха и им дадоха общо 5 775 лв. и злато. Всички са повярвали, че участват в акция на полицията и помагат за задържане на измамници.

81-годишна жена от Шумен е хвърлила през терасата 2450 лв. Друга на 76 г. оставила в торбичка пред вратата си всичките си 825 лв., 4 златни пръстена и още 4 гр. златни накити. Тя била карана да диктува номерата на банкнотите. Дори я излъгали, че от благодарност полицията ще я свръже с журналисти от телевизия, но скромната пенсионерка казала, че не желае да се изтъква. Третата жертва е шуменец на 83 г., който се разделил с 2500 лв.

Вероятно и тримата са жертва на една и съща група, защото подходът е идентичен. Обяснили им, че имената им са попаднали в списък на телефонни измамници, които били задържани, но единият успял да избяга и щял да продължи да мами. После следвало обаждане от „лекар“, който искал пари за лечение на близък. В трето обаждане „полицай“ обяснявал, че са засекли предходния разговор и давал съвети - да се съберат пари и ценности на едно място и да се поставят в хладилник. Там, ако в къщата дойде измамник, не можел да ги открие.

Следвали дълги обяснения, в които мнимите полицаи обяснявали, че организират акция за задържането им. Дали на жертвите и несъществуващи телефонни номера за връзка с полицията - 9112, 9166. Мислейки, че помагат на полицията, хората изпълнявали указанията на истински измамници. По случаите са започнати досъдебни производства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право