Трима поемат управлението на германската левица

Подкрепата за ГСДП в момента е на рекордно ниско ниво (на снимката - централата на партията в Берлин).

ГСДП потъна в хаос след оставката на председателката є Андреа Налес

Маас предлага пряк избор на двама лидери

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще бъде временно ръководена от трима лидери след неочакваната оставка на председателката Андреа Налес, предаде ДПА.

Тримата са премиерката на провинция Мекленбург-Предна Померания - Мануела Шлезвиг, премиерът на провинция Райнланд-Пфалц - Малу Драйер, и лидерът на ГСДП в провинция Хесен Торстен Шефер-Гюмбел, твърди ДПА.

Налес изненадващо обяви в неделя, че се оттегля от поста начело на ГСДП. До стъпката се стигна след лошото представяне на левицата на вота за Европарламент, на който тя се класира трета след десните на Ангела Меркел и Зелените, както и заради брожения в ГСДП срещу оставането є в голямата управляваща коалиция в Берлин.

Оттеглянето на Налес потопи в хаос ГСДП, но и застраши правителството на Меркел. В коментар след оставката канцлерката увери, че правителството ще продължи да „работи с цялата си сериозност и чувство за отговорност”.

Междувременно германският външен министър Хайко Маас (от ГСДП) предложи за лидери на левицата да бъдат избрани двама ръководители - мъж и жена. Според Маас бъдещите ръководители на партията трябва да бъдат избрани от всичките около 450 000 членове на ГСДП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа