Трима посланици почитат наследник на българи от Чипровци

Стефан Дуньов /вляво/ със съратник.

Посланиците на Унгария, Румъния и Италия пристигат във вторник в Чипровци, за да отбележат 200 годишнината от рождението на Стефан Дуньов – потомък на българи от северозападния Балкан, офицер в армията на Гарибалди и герой на Унгария.

Стефан Дуньов е роден през 1816 г. в австроунгарския град Винга /днес в Румъния/ в семейството на бежанци от разгрома на Чипровското въстание. През 1848 г. Дуньов участва в Унгарската революция и стига до чин подполковник. Осъден е от австрийците на смърт, но присъдата му е заменена със затвор. След освобождаването му наследникът на чипровчани заминава нелегално за Италия и се включва в армията на Гарибалди като командир на полк. В битка губи единият си крак и за храбростта си е повишен в полковник.

Преди години унгарската държава издигна паметник на полк. Дуньов в Чипровци. На честването на смелия българин заедно с първите дипломати на Унгария, Румъния и Италия у нас, ще присъстват и представители на българите от Унгария и Румъния, служители на Унгарския културен институт, членове на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик” и наследници на фамилията Дуньов.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България