Тристайните апартаменти в София са най-търсени

По-голямата част от хората, които се ориентират към ниския и средния ценови диапазон при покупка на жилище, продължават да разчитат на банково финансиране.

Финансират до 90% от стойността

Купувачите не бързат с решението си

Дават 130 хил. евро за монолитно строителство и 75 хил. евро за панелки

Стабилност на цените и лихвите по ипотечните кредити, както и по-голямо предлагане са основните характеризират пазара на жилищни имоти в София през настоящата годината. И през второто тримесечие се запазва тенденцията на засилено търсене на тристайни апартаменти, но двустайните също остават желани, пише в доклад на агенция за недвижими имоти.

Средните цени на тристайните имоти в София достигат до около 130 хил. евро за монолитно строителство и около 75 хил. евро за панелни жилища. Корекциите в офертните цени в хода на преговорите се запазват в рамките на 2-3%, като в отделни случаи отстъпката от цената достига до 5-6%. При двустайните апартаменти се наблюдава интерес за покупка в начален етап на строителство, когато цените са подчертано по-ниски - около 48-50 хил. евро. При имотите, които се купуват с цел инвестиция, клиентите се насочват към ниския ценови диапазон с атрактивна локация за отдаване под наем.

В резултат на разнообразието от налични жилищни имоти на пазара - както старо строителство, така и ново, предлагано на различни етапи на строеж, конкуренцията в предлагането нараства, а това дава предимство на купувачите пред продавачите. Те могат по-продължително да обмислят най-подходящата за тях покупка, отбелязват от компанията.

През второто тримесечие на 2019 г. не се наблюдава голяма разлика при търсенето и предлагането на недвижими имоти. Сделките продължават да се реализират по-трудно, тъй като купувачите не бързат обезателно да купуват и искат да договорят по-добри според тях цена и условия.

Продължава тенденцията клиентите от средния ценови сегмент по-рядко да залагат на жилища “на зелено”, търсейки завършени имоти.

Апартаментите в строеж остават предпочитани при закупуване с цел инвестиция. По-голямата част от хората, които се ориентират към ниския и средния ценови диапазон при покупка на жилище, продължават да разчитат на банково финансиране. Банковите институции предлагат финансиране в размер от 80% до 90% в най-добрия случай, отбелязват от компанията.

 

Метрото е от първостепенно значение

Желаят нов дом в стария си квартал

Важни са училище, детска градина и парк

Водеща тенденция при избора на район е желанието на клиента да закупи жилище там, където е живял до този момент. Също така близостта до училище, детска градина, парк, изградена инфраструктура и удобен транспорт остават от първостепенно значение. Наличието на метро също има водеща роля за вземането на решение при избора на район и прави по-крайните квартали на София все по-привлекателни за купувачите, пише в анализ на агенция за недвижими имоти.

Търсени и предпочитани през второто тримесечие на 2019 г. са районите Лозенец, Оборище, Витоша, Изток и Изгрев. Клиентите, купуващи апартаменти в тези райони, разполагат предимно със собствени средства и търсят имоти с инвестиционна цел. От началото на годината продължава високият интерес за покупка на жилища в квартал Овча Купел. През втората половина на 2019 г. продължава засиленото търсене на къщи в ниския ценови диапазон в близост до София. Траен интерес от началото на годината се наблюдава и към закупуването на парцели от инвеститори за строеж на сгради, основно с разгърната застроена площ (РЗП) около 3000 кв. м.

 

Предлагането се увеличава

В Драгалевци искат 1324 евро на кв. метър

През второто тримесечие на 2019 г. се отчита плавен ръст при предлагането на нови оферти на пазара, посочват от агенция за недвижими имоти. При предлагането на къщи компанията не регистрира разлика спрямо предходното тримесечие, както и спрямо същото тримесечие на 2018 г.

Предлагането на апартаменти остава основно, като по-голям дял имат тристайните жилища, които са и най-търсени. Средните офертни цени на двустайните жилища в София са се повишили леко в сравнение с 2018 г. и са около 1200 евро/кв. м, а за тристайните цените са около 1100 евро/кв. м. Последни в класацията на предлаганите имоти остават едностайните и многостайните апартаменти.

В София най-активно е предлагането в квартал Драгалевци със средна офертна цена от 1324 евро на кв. м, следван от Манастирски ливади-запад с 1120 евро на кв. м, Малинова долина - 1074 евро на кв. м, Център - 1597 евро на кв. м, и Овча купел - 945 евро на кв. м.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти