Тристайните жилища са най-търсени

Жилищата с площ над 90 кв. метра са най-търсени в периода от януари до септември 2019 г.

С 7,53% нарасна цената на квадратен метър на апартаментите в София, финансирани с ипотечен кредит

Най-активни при ипотеките са хора на 30-40 г.

Жилищата с площ над 90 кв. метра са най-търсени в страната в периода от януари до септември 2019 г. Най-голям е интересът към монолитните жилища ново строителство в големите градове. Това показва анализ на “Пощенска банка” за имотния пазар у нас. Според него купувачите имат все по-високи изисквания за качеството на строителството и района, в който се намира имота. В топ три на факторите при покупка на жилище са инфраструктурата, зелените площи и цената на имота.

През първите девет месеца на годината има 7,53% ръст спрямо същия период на миналата година в средната цена на квадратен метър на жилищата в София, финансирани с ипотечен кредит. Тази тенденция, както и интересът към покупка на по-големи по размер жилищни имоти, водят до нарастване на средния размер на искания ипотечен кредит, който по данни на финансовата институция се е повишил с 10% спрямо същия период на 2018 г.

Според допитване на банката 48% от хората, възнамеряващи да закупят нов дом, посочват жилищния кредит като основно средство за финансиране. Проучването показва още, че най-често жилищно финансиране ползват хора в активна възраст между 30 и 40 години, които са семейни и със среден доход от 900 лв. до 2000 лв. на месец. Извън заниманията със семейството, които се споменават от голяма част от участниците, ключовите им интереси са свързани със спорт (46%), четене на книги (35%) и туризъм (30%). Бюджетът им за свободното време е от 300 лв. до 800 лв. на месец, като си позволяват средно до две пътувания в чужбина и две в България годишно. Положителна тенденция е, че все по-често потребителите съобразяват размера на искания кредит с доходите си, като финансират покупката на жилище с около 30% собствени средства, посочват още в анализа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти