Тристранката отхвърли идеята за еднократна помощ на учениците до 4-ти клас

Такса смет ще се определя според изхвърленото количество отпадъци, реши НСТС

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна общо съгласие за предложения проект на постановление на МС за минимална работна заплата от 460 лв. на заседанието си днес. Съдът я беше отменил, тъй като НСТС не я бе обсъждал до днес.

Въпреки несъгласието на работодателите, Министерски съвет има право да я гласува отново. По всяка вероятност тя ще бъде одобрена и ще бъде валидна.

„Този подход го приемаме като сбъркана политика по доходите, която води до там, че се стимулира готованството, ниската квалификация, нежеланието да се образоваш и работиш. Това е подход, който гони в чужбина квалифицираните работници. Получаваме много над средноевропейското при ниската квалификация“, смята Васил Велев, председател на АИКБ.

Любен Томев от КНСБ подчерта, че синдикатът подкрепя решението на правителството за размера на минималната заплата на 460 лв. „На последно място сме в ЕС като минимална работна заплата. Последователна политика в това отношение ще доведе до преодоляване на съществените неравенства, които се задълбочават с всяка година“, изтъкна Томев.

Тристранката не прие и идеята на БСП за еднократна помощ освен за първокласници, също и за ученици във 2, 3 и 4-ти клас.

Приети бяха предложенията за промени в Закона за местните данъци и такси. Министерството на финансите предлага от 2019 година такса смет да се определя според изхвърленото количество битови отпадъци, а не според данъчната оценка на имота. Ако общината избере друга основа за формиране на данъка, ще трябва да я мотивира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България