Трите лица на Хонда – играч, селекционер и президент все в различни отбори

Животът за Кейсуке Хонда е футбол, футбол и пак футбол. Буквално. Някогашният играч на ЦСКА (Москва) и „Милан“ отново има отбор, където да се изявява като футболист. 33-годишният полузащитник подписа само преди дни с холандския елитен „Витес“. Японецът парафира с „жълто-черните“ за срок от една година, а голяма роля в успешната сделка изиграха и социалните мрежи. През последните няколко месеца Хонда се възползва максимално от силата на Туитър, където се предложи първо на „Манчестър Юнайтед“, а след това и на „Милан“. На „Сан Сиро“ халфът игра в периода 2014-2017 година. И в двата случая статусите му удариха на камък, но пък инициативността му бе оценена от водещите медии в Европа и по света. Така в крайна сметка „Витес“ действа смело и подаде ръка на Хонда в момент, в който той обмисляше отказване от любимата му игра. Но договорът му с „Витес“ далеч не е единственият валиден към днешна дата. Успоредно с футболната кариера, играчът изпълнява още две длъжности – селекционер и президент. И в трите случая става въпрос за три различни отбора... в три отделни страни.

През 2015 година японецът, записал 98 участия за своята родина, стана президент на австрийския „СВ Хорн“. На 8-и юни неговата компания „Хонда Естило“ купи 49% от акциите на втородивизионния отбор. В новото начинание пък се включиха и братята му Хироюки и Йуджи. Гордият собственик обяви и най-високи цели с встъпването си в длъжност – класиране в елита в рамките на три сезона, а за пет години тимът се цели в достигане до квалификации в Шампионската лига. Но амбициите и реалността са две различни величини. Понастоящем, три години след придобиването на клуба, „СВ Хорн“ се бори за своето оцеляване във втория ешелон на Австрия. Тимът на Хонда е само на точка от опасната зона, а формата е стряскаща – шест загуби в последните седем мача във всички турнири.

През 2016 година българска следа беляза амбициозния проект на Хонда. Тогава Алекнадър Гицов стана помощник-треньор, след като записа отлични резултати в школата на „Хорн“. Сега 31-годишният специалист е на същата позиция, но вече във ФАК, където Трифон Иванов игра в периода 1998-2001 година.

Футболните познания и амбиции на Хонда не спират дотук. През лятото на 2018 година азиатецът пое националния тим на Камбоджа в ролята на главен мениджър. Младият наставник не се поколеба да приеме предизвикателството да води 173-ия в ранглистата на ФИФА в компанията на наставника Феликс Далмас, който трябва да отменя азиатеца при невъзможност да присъства на мачовете заради другите си проекти. Договорът на японеца е за срок от 2 години. При това абсолютно безвъзмездно. Бившият играч на „Милан“ отказва да получава пари от федерацията.

„Имам две мисии – да изградя ясен стил на игра, а също и да изведа Камбоджа до ниво, където светът ще може да ни види - обясни при представянето си младият наставник. - Желанието ми е да предам моите познания на играчите и да подобрим резултатите.“

За да изпълнява функциите си, Хонда използва услугите на преводач, а когато не може да присъства на лагерите, провежда конферентни разговори по интернет. Но и тук съдбата бе приготвила ценен урок за предприемчивия футболист, треньор и президент. През октомври Иран нанесе болезнена загуба на Камбоджа с 0:14. Последва и поражение от Ирак с 0:4.

Успоредно със спортната кариера японецът инвестира в различни технологични проекти, сред които и такива на собственика на "Тесла" Илън Мъск. За целта бившият национал на Япония е част от фонда Dreamers, чийто капитал е добит от редица големи компании.

Така Хонда, въпреки че е едва 33-годишен, сам признава, че целта му е с разновидните занимания да бъде мотиватор за останалите млади по света. Проводник на идеите му е платформата YouTube, където той има канал.

“Нямам лимити, винаги съм готов за ново предизвикателство – обясни наскоро Хонда. - Затова и целта ми е да предизвиквам моите последователи, за да им докажа, че и те могат много.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят