Триумф на левицата на изборите в Мексико

Андрес Мануел Лопес Обрадор президент от първи тур

За първи път жена става кмет на столицата

Левицата триумфира на изборите в Мексико в неделя, на които гражданите избираха президент, парламент и регионални власти.

Андрес Мануел Лопес Обрадор постигна историческа победа, като спечели президентския пост още на първия тур с над 53% подкрепа (по неокончателни данни). Пак по предварителни данни неговата партия Национално движение за възстановяване (МОРЕНА) ще има мнозинство в долната камара на парламента, печели губернаторските постове в шест от девет щата, за които се гласуваше, и излъчва първата жена кмет на столицата Мексико-сити - 56-годишната Клаудия Шейнбаум, учен и съюзничка на Обрадор.

“Напълно съзнавам историческата си отговорност. Искам да остана в историята като добър президент”, каза Обрадор, заобиколен от семейството си, пред хилядите си поддръжници, събрали се на площад “Сокало” в столицата, за да отпразнуват победата. И им обеща: “Няма да ви разочаровам!”

Това беше трети опит за 64-годишния Обрадор да заеме президентския пост в страната. Бившият кмет на Мексико изпреварва с повече от 30% младия консерватор Рикардо Аная, оглавяващ коалиция от десни и леви сили, и Хосе Антонио Меаде от управляващата Институционална революционна партия, който остана трети. Двамата признаха поражението си и го поздравиха за победата. US президентът Доналд Тръмп също му честити и изрази готовност да работи с него.

В победната си реч Обрадор обяви, че ще запази данъчната дисциплина, ще работи за приятелски отношения със САЩ и няма да конфискува собственост. Но и се зарече да гони всички - и свои, и опоненти, в борбата с корупцията, която бе едно от основните му предизборни обещания. Друго негово ключово обещание е да удвои пенсиите.

В лицето на Обрадор левицата излъчва президент за първи път в съвременната история на Мексико. Изборните резултати са огромно поражение за Институционалната революционна партия, която управлява страната от 1929 до 2000 г. без прекъсване и след това отново от 2012 г.

“Това е национален ураган”, обобщи политологът Хесус Силва Ерсог Маркес.

24_100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини