Три институции предотвратиха производството на дрога за 6 млрд. долара

Белгиец и холандец отиват на съд за контрабанда на над 16 тона прекурсори

Амфетамини и екстази на стойност 6 млрд. долара останаха непроизведени, след като българската прокуратура, митницата и ДАНС разбиха канал за контрабанда на прекурсори от Азия за Европа през порт Варна-Запад. Равносметката направи началникът на Митница Варна Светлан Савов. Той, зам.-шефът на ДАНС Николай Ненков и и.д. окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров огласиха детайли около мащабната акция, довела до задържането на над 16 тона суровини за производство на дрога на стойност 225,64 млн. лв. и ареста на двама чужденци.

"51-годишният холандец Робърт Писени и 56-годишният белгиец Курт Миделдорп са във варненския затвор от 7 юни. Вчера Окръжната прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу тях за контрабанда в особено големи размери. Деянието се наказва с от 15 до 20 г. затвор и глоба от 200 000 до 300 000 лв. От 26 януари 2017 г. до 16 март тази година Робърт и Курт на три пъти внесли през порт Варна-Запад суровините за производство на дрога. Нелегалната им дейност била засечена още с първата партида. Митничари проверили контейнер с 14 400 литра почистващ препарат за прозорци, натоварен в Лаос и пристигнал по море от Виетнам с краен получател в Холандия. Оказало се, че 5000 л от стоката е прекурсор, предназначен за нарколаборатории за екстази в Холандия, Белгия и Великобритания. Случаят бил докладван в Евроджъст и започнало трансгранично наблюдение на контрабандистите. След координационна среща с участието на Интерпол било договорено контейнерът да бъде пропуснат като контролирана доставка. Така нелегалната стока пропътувала през 7 държави и в пълна секретност успешно стигнала до Холандия. Там били взети експресни проби, без престъпниците да се усетят", разказа Радослав Лазаров.

През май организаторът на канала Робърт Писени подготвил доставка на друг прекурсор за амфетамини от Шанхай за Холнадия през Варна. У нас подкрепа му оказвал живеещият в Бургас Курт Миделдорп, който намирал подставени лица и организирал транспорта на стоката. Тя пристигнала във Варна като стеаринова киселина и под наблюдението на службите била разтоварена в столичен склад. Чрез СРС се установило, че Писени се готви да внесе над 1 тон кокаин от Колумбия през Перу до порт Варна-Запад. За да провери дали пратката ще мине безопасно и да си осигури добра митническа история, холандецът първо тествал канала със законен импорт на течен кози тор. На 16 март докарал поредната пратка от 4400 кг прекурсор за производство на амфетамини, а на 7 юни кацнал в София, за да обсъди със съдружника си следваща доставка на прекурсор за Испания и вноса на кокаин. Още на летището двамата били арестувани. Залавянето им довело до разбиването на две нарколаборатории в Холандия и една в Испания.

"Продължаваме обмена на информация с партньорските служби за изясняването на още участници в канала", обясни Николай Ненков. Според Радослав Лазаров и двамата обвиняеми имат дълги криминални досиета. Курт Миделдорп е осъждан ефективно няколко пъти. Докато излежавал в родината си 7-годишна присъда за внос на кокаин, се запознал с нашенка, осъдена за трафик на хора. След като излезли на свобода, двамата заживели в Бургас. Робърт Писени пък е част от европейския кримиконтингент още от 1989 г., като е лежал по затворите за трафик на дрога и измами. "Случаят е безпрецедентен не само заради огромното количество заловена контрабанда, но и заради продължилата една година съвместна работа между институциите, довела до успешната реализация", коментира Светлан Савов. Според него интересът на международните трафиканти на дрога и суровини за производството й към българските пристанища расте, тъй като страната ни е вход към ЕС.

Само през тази година освен 16-те тона прекурсори, във Варна-Запад бяха заловени още 2,5 тона по друг канал. Обичайно забранените суровини пристигат от Азия, маскирани зад тапи от почистващи препарати или торове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право