Три концерта за Великден в Шумен

Три концерта, изложби и много празнични прояви могат да посетят шуменци по време на предстоящите християнски празници.

Още на Велики четвъртък шуменската Симфониета и камерна капела "Полифония" ще почетат Възкресението на Христос с празничен Великденски концерт. Поситителите ще чуят знаменитата религиозна творба Stabat Mater на Джовани Батиста Перголези, изпълнявана по традиция през Страстната седмица. Солисти са Неда Атанасова /сопран/ и Людмила Герова /мецосопран/, а диригент е Станислав Ушев. В програмата ценителите ще се насладят и на добре познатата увертюра към операта "Вълшебната флейта" на В.А.Моцарт и месата на Беджамин Бритън - Missa Brevis in D. Концертът е в зала "Проф.Венета Вичева" на община Шумен от 19 часа.

Навръх светлия християнски празник Великден в неделя, фолклорният ансамбъл "Загоре" ще зарадва шуменци с песни и танци от всички краища на България. Концертът е от 11,30 часа на площад "Кристал". Във връзка с тържеството ще бъде спряно движението на автомобили по ул. "Климент Охридски" от 10 до 14 часа, предупреждават от общината.

През всички празнични дни от 13 до 15 април Регионалният исторически музей в Шумен кани деца да боядисват яйца за великденската трапеза. Докато техните придружители разглеждат постоянната експозиция и временните изложби - "Габровска сметка", "Островът на съкровищата", "Ден след ден, месец след месец" малчуганите ще имат голямо забавление. Работното време е от 10 до 18 часа, а почивен ден ще бъде само 16 април. Със същото работно време, ще бъдат отворени и къщите музеи "Панайот Волов", "Добри Войников", "Панчо Владигеров" и "Лайош Кошут". Без без почивен ден посетители ще посрещат трите историко-археологически резервата "Плиска", "Мадара" и "Шуменска крепост".

В понеделник, на 17 април от 17 часа зала "Проф.Венета Вичева" в общината отново отваря врати за голям Великденски концерт с православна музика. В първия ден след светлия празник със специалното благословение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в Шумен ще пристигнат Детски хор "Ангели" и Дамски хор при храм "Свети Атанасий" – Варна. В концерта ще участва шуменският смесен хор "Родни звуци" и "Касиана Диометика".

 

Уважаеми съграждани,

В навечерието на най-почитания от православните християни празник Възкресение Христово ви пожелавам мир и хармония, здраве и благополучие, радост и надежда.

Вярвам, че ще запазим топлината в човешките отношения, благодарение на вековните християнски традиции и на оня стремеж, който ни кара да бъдем по-добри, по-състрадателни. Вярвайте в себе си, бъдете уверени в пътя, който поемате, следвайте мечтите си!

Честити Великденски празници!

Любомир Христов,

кмет на община

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони