Три коня, 16 каруци и коли в плен на горските

Над 3020 проверки са извършили през октомври горските стражари към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Служителите на 13-те горски и пет ловни стопанства са установили бракониерска сеч на 40,5 кубика дървесина. От нарушителите, засечени да вършат нерегламентиран добив на дърва за огрев, са конфискувани 13 каруци, 3 коня и 3 автомобила. Сред задържаните вещи, послужили за престъпление, има и моторен трион и други инструменти за дърводобив.

Системните проверки на горските стражари продължават, предупреждават от СИДП. Мобилните екипи извършват обход на територията, като остава засилен контролът на местата с висока концентрация на нарушения.

При съмнения за незаконен добив на дървесина гражданите да подават сигнали на телефон 112, апелират от СИДП. Извършването на сеч, товарене, транспортиране, придобиване, съхранение и преработването на дървесина без разрешение се наказват с глоба от 50 до 3000 лв. Ако противоправните действия са с търговска цел от юридическо лице или едноличен търговец, административното наказание е санкция от 100 до 5000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони