Три медала за България от Европейското първенство за родословни кучета

160 участници от 17 държави премериха сили в Унгария. Ивайло Петров, Вероника Ангелова и Данаил Иванов с отличията. Снимки Kozma Zsuzsi, Zsofi Photo: PetPen, Kasza Norbert Dog&Sport Photography

Ивайло Петров стана европейски вицешампион

Три медала от Европейското първенство за родословни впрегатни кучета в Унгария спечели България. Отборът ни от спортен клуб „Следдог спорт България” се завърна с едно сребърно и две бронзови отличия, които успя да извоюва сред 160 представители от 17 държави.

Миналия уикенд арена за надпревара между кучешки впрягове стана селцето с малко на 1000 души население Маджарполани, сгушено на 35 км от езерото Балатон. Тъй като става въпрос за европейско първенство, организирано от Международната федерация за спорт с кучета FISTC, участниците трябва да отговарят да сериозни критерии. На първо място всички кучета от допусканите породи сибирско хъски, самоед, маламут, гренландско куче, канадско ескимоско куче и якутска лайка трябва да притежават родословия. Освен това всеки четириног състезател подлежи на щателна ветеринарна проверка, която да удостовери, че кучето е здраво и може да измине определеното трасе в три поредни дни. Водачите на кучета - мъшърите, също спазват строги, разписани от FISTC, правила, които поставят на първо място безопасността на състезателите.

Студ, кал и дъжд посрещнаха българския отбор в Унгария. Участниците ни се състезаваха в две подразделения - категории, в които трябва да изминават за време 15 км на ден и спринтьори, които също за време преодоляват 5 км. И докато първия ден времето бе по-благосклонно, то вторият и третият проливните валежи направиха трасетата изключително тежки. Не липсваха и срещи с диви животни. Това обаче не спря българите да се калят в боя и да се борят за медали.

Триумфът за страната ни дойде в категорията Байкджоринг с едно куче (б.а. каране на колело) на дистанция 15 км. След три дни оспорвана битка само 15 секунди разделиха Ивайло Петров и неговия куршум сибирското хъски Хайди от европейската титла. Двамата станаха европейски вице шампиони, а веднага след тях на трето място в същата категория се нареди Данаил Иванов заедно с неговия 4-годишен спринтьор хъскито Айрън. Златото стана притежание на сърбина Лазло Домонкос. Двамата с Ивайло Петров финишираха заедно, показвайки, че спортсменството и приятелството са на първо място пред борбата за класиране.

В същата категория при жените Лилия Ангелова и нейната красавица Трули, които през 2016 г. донесоха първия в историята на България медал от европейско първенство за впрегатни кучета, като станаха европейски вице шампиони в Австрия, този път нямаха шанса на своя страна. Въпреки това не се отказаха, изминаха 45 км при невероятно трудни условия и финишираха на пето място.

Спринтьорите в българския отбор бяха Вероника Ангелова и хъскито Ану, както и Хрисимир Григоров, който също като Лилия се състезава в Трули. Рони и Ану успяха да донесат още радост и гордост за България, като се наредиха сред призьорите. Те извоюваха бронзов медал в категорията Скутер с едно куче. Първо място тук спечели Германия, следвана от Франция.

В една от най-силно конкурентните категории, в която човекът е водещ фактор, а именно тичането с куче (каникрос), Хрисимир дебютира и зае достойното четвърто място. Двамата с Трули загатнаха, че като екип спринтьори имат потенциал за много повече. Тройката окупираха представителите на Словакия и Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл