Три месеца упражнения и медитация, и сте с 3 години по-млади

На 24 юни отбелязваме Деня на йога в 27 български града

Само преди 3 г. на 11 декември 2014 г. ООН приема предложението на министър-председателя на Индия г-н Наренда Моди, да бъде определен Международен ден на йога. Денят е 24 юни.

Въпреки едва тригодишната традиция, броят на тачещите празника на духовната и физическа практика расте като снежна топка. Следващата събота десетки школи по йога от цяла България се обединяват в честване на Международния ден на йога.

47-11

София и още двайсет и шест населени места в страната организирано и поотделно ще представят най-добрите учители по йога.

В столицата

На 24 юни в сградаДжон Атанасовна София Тех Парк от рано сутринта до късно ще има различни събития, свързани с древното учение.

Във фоайето пред залите ще има прожекции на тематични филми, щандове с изданията на различните йога школи в България, аюрведически продукти, сувенири и др. Участниците ще могат да опитат индийска вегетарианска, континентална вегетарианска и веганска храна, както и да се запознаят с изкуството на къната.

Входът е свободен за цялата програма. Достъпът до всички зали и фоайето ще е непрекъснат.

Градовете в страната

Тази година към честването в София координирано и едновременно се пресъединяват със свои програми по места още двайсет и пет града и едно село в България: Пазарджик, Пловдив, Девин, Смолян, Кърджали, Свиленград, Стара Загора, Казанлък, Сливен, Бургас, Созопол, Черноморец, Емона, Варна, Силистра, Русе, Шумен, Търговище, Велико Търново, Горна Оряховица, Габрово, Павликени, Плевен, Перник, Дупница и Самоков.

Подробна информация къде, какво и кога може да прочетете на страницата на събитието във фейсбук "Международен ден на йога".

 

Три месеца упражнения и медитация, и сте с 3 г. по-млади

47-5Три месеца йога и медитация помагат при леки когнитивни проблеми и начален стадий на деменция. С други думи, човек може да задържи развитието на склерозата и болестта на Алцхаймер с помощта на практиката. Това са открили невролози от Калифорнийския университет след експеримент с две групи хора на възраст над 55 г., които имат оплаквания. Участниците забравят имена, лица и пропускат срещи, слагат предмети не по местата им, обличат дрехите си наопаки и др. Едната група практикувала медитацията киртан крия в комбинация с кундалини йога, а другата - упражнения за подобряване паметта и функциите на мозъка, като решаване на кръстословици, судоко и тренировки със специално създадени компютърни програми. След три месеца и двете групи имали подобрение в паметта. Хората, които медитирали, имали по-високи резултати по отношение на паметта, а също и по-висок дух.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве