Три начина, по които Великобритания да разчисти пътя към сделка с ЕС

Три начина, по които Великобритания да разчисти пътя към сделка с ЕС

Докато Тереза Мей се фокусира върху следващия етап от преговорите за Брекзит, има три неща, които Великобритания може да предложи, за да разчисти пътя към "дълбокото и специално партньорство", което търси с ЕС. Миналата седмица френският президент Емануел Макрон бе първият лидер от ЕС, заявил, че блокът може да обмисли "специален вариант" за Великобритания в търговските преговори.

Според него, макар Великобритания да не може да "избира селективно на единния пазар", а пълният достъп до него да е невъзможен, ако не играе по всички правила на ЕС, би могъл да се постигне компромис „между такъв пълен достъп и търговското споразумение”. Трите коза в ръцете на г-жа Мей са по-гъвкав подход към Европейския съд, договаряне на сътрудничество в областта на отбраната и перспективата Великобритания да плати милиарди паунда по европейски програми след Брекзит.

1. Юрисдикция на Европейския съд

Г-жа Май вече започна да заличава така наречената „червена линия” около Европейския съд, чиято юрисдикция буди силно недоволство сред евроскептичното крило на партията й.

Дейвид Джоунс, министър по Брекзит до миналата година, заяви, че е "в шок", от готовността на г-жа Май да удължи компетенциите на съда в Люксембург за двугодишния преходен период и изрази опасения, че този ход е предвестник за още отстъпки.

Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС, по-рано предупреди, че отказът на г-жа Мей да приеме юрисдикцията на Европейския съд е сред многото препятствия, издигани от Лондон.

Г-жа Мей изглеждаше доста категорична, пояснявайки последиците от Брекзит в своята реч през октомври 2016 г. пред конференцията на Консервативната партия: "Ние не напускаме, само да се върнем отново към юрисдикцията на Европейския съд ".

2. Сътрудничество в областта на отбраната

Макар г-жа Мей да подчертава, че то не зависи от това дали Великобритания ще си осигури добро търговско споразумение, тя ще говори пред Конференцията за сигурност в Мюнхен в средата на февруари и се очаква да ухажва лидерите на ЕС, стремящи се към засилване на сътрудничеството в областта на отбраната.

Тя вероятно ще засегне начина, по който Великобритания възнамерява да координира политиката си за сигурност с ЕС, включително и възможността за участие в ръководени от него мисии.

Г-жа Мей може също да предложи нови структури, които да улеснят намесата на ЕС и Великобритания в случаите, когато САЩ не желаят да участват. Малкълм Чалмърс, заместник-директор на мозъчния тръст Royal United Services Institute, заяви, че това би било равносилно на предложение за укрепване на "стратегическата автономия" на Европа.

3. Пари

Проевропейските министри искат г-жа Май да разясни как точно възнамерява да прави "плащанията Норвежки стил" към ЕС след Брекзит, разглеждани от мнозина като най-силния лост на Великобритания за постигане на добра търговска сделка.

Висши правителствени служители смятат парите за най-надеждното оръжие в преговорите, предвид затрудненията на Европейската комисия около въпроса как да запълни бюджетна дупка в размер на 12-15 млрд. евро, която ще остане след напускането на Великобритания.

Според г-жа Мей, страната няма да плаща за "достъп до пазара", но макар и да бъде извън единния пазар, е склонна да плати "подходяща" сума за европейски програми, обхващащи области като наука и изследвания.

Норвегия плаща около 890 млн. евро годишно за достъп до единния пазар чрез Европейското икономическо пространство, включително 390 млн. евро за подпомагане развитието на по-бедните държави-членки в Централна и Източна Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари