Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

„Левски“ постигна нова победа с 2:0 над „Ружомберок“ и с общ резултат 4:0 се класира за втория предварителен кръг на Лига Европа. Давиде Мариани и направилият дебют Дени Алар бяха точни за домакините пред празните трибуни на стадион „Георги Аспарухов“. Столичният гранд все пак бе подкрепен от над 500 деца до 14 години, както позволява правилникът на УЕФА. Така клубът изтърпя половината от санкцията, наложена за ексцесиите от домакинството с „Вадуц“ преди година в същия турнир. Наставникът Петър Хубчев записа трета поредна победа начело на тима, като между двата успеха в евротурнирите, 26-кратните шампиони разбиха с 4:1 и „Дунав“ (Русе) на старта в Първа лига. Бившият селекционер на България не направи нито една промяна в стартовия състав в сравнение с мача в Русе. Промените обаче бяха в тактическата постройка. От 4-2-3-1 в двубоя за първенство, сега „сините“ стартираха с ново 4-3-3, но в хода на срещата формацията варираше според направените смени.

Двубоят започна равностойно, а „Левски“ заложи на по-предпазлива игра, очаквайки гостите от Словакия да сгрешат. До средата на първата част „оранжавите“ дори имаха лек превес върху владението на топката, но положения пред двете врати липсваха. Единствено Стефен Герец опита да изненада Милан Миятович с удар от средна дистанция, но черногорският страж улови безпроблемно. С първия си точен изстрел домакините откриха резултата. В 33-ата минута Станислав Костов пусна хитър пас зад отбраната на гостите, извеждайки Станислав Иванов. Вратарят Иван Крайчирик пресече топката, но тя отиде в Давиде Мариани, насочил я в опразнената врата. Така в трети пореден мач швейцарецът реализира първото попадение след визитата в Ружомберок и Русе. До края на първото полувреме „Левски“ не позволи на словаците да се върнат в срещата.

След почивката гостите първи успяха да създадат опасност. В 55-ата минута отбраната на „сините“ се пропука, а Петер Гал-Андрезли се озова на удобна позиция за изтрел, но ударът му мина встрани от целта. Три минути по-късно теренът напусна Костов, заменен от Здравко Димитров. Смяната доведе до промяна на формацията, при която на върха на атаката застана Иванов, а от 4-3-3, „сините“ заиграха с 4-2-3-1.

В заключителните двадесет минути мачът се отвори предвид факта, че гостите заиграха по-открито. Това на свой ред откри повече пространства за „сините“, които създадоха редица ситуации пред Крайчирик. В 70-ата минута неразбирателство в отбраната на словаците доведе до отлична ситауация пред Давиде Мариани, чийто шут обаче бе париран. Две минути по-късно и Здравко Димитров се озова зад гърба на защитата на словаците, а последвалият му удар бе избит в ъглов удар от Крайчирик. В същото време на терена се появи Илия Юруков за сметка на Паулиньо. В 74-ата минута „Левски“ имаше и късмет - Стефен Герец насочи опасно топката към далечния ъгъл на Миятович, но тя мина встрани от рамката. В ответната атака Мартин Райнов изведе перфектно Здравко Димитров очи в очи с Крайчирик, но и този път „сините“ не удвоиха преднината си.

В 78-ата минута дебют за 26-кратните шампиони записа Дени Алар. Австриецът зае мястото именно на Райнов. Именно новият таран на столичния тим намери Димитров в наказателното поле на „Ружомберок“, но и този път бившият играч на „Септември“ не съумя да открие головата си сметка на „Герена“. В 82-ата минута Мариани стреля ефектно от дистанция, а шутът му мина опасно близо от целта.

В даденото от съдията продължение гол във вратата на гостите все пак падна. Хали Тиам намери Алар по въздуха, а последвалото воле на австриеца разстреля стража на „Ружомберок“.

Така „Левски“ постигна две чисти победи в Европа, невиждано през последните сезони. За последно това се случи срещу „Дъндолк“ през 2010 година – 6:0 в София и 2:0 в Ирландия. Следващият мач в евротурнирите е след седмица, а „сините“ гостуват на победителя от АЕК (Ларнака) - „Петроклуб“ (Молдова).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ