Три села в област Монтана минават на водоноски, от чешмите тече хром

Водата от чешмите в три села в равнината Златия е негодна за пиене поради завишено съдържание на хром. В района трябва да се организира доставка на питейна течност с водоноски, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Монтана.

Наднормените количества метал във водопроводите на селата Златия, Разград и Ботево в община Вълчедръм са били открити при лабораторен анализ на взети миналия месец проби. Експертите установили, че при норма 0,50 млгр на литър, в чешмите на Златия хромът е 128 млгр/ л, в Разград – 0,75 млгр/л, а в Ботево – 58 млгр/л.

Здравната инспекция е издала предписание до ВИК – Монтана и кмета на община Вълчедръм Иван Барзин да информират хората, че водата от чешмите е негодна за пиене и готвене и да организират доставка на вода с цистерни в селата. Спешно трябва да се открият причините за замърсяването и да се предприемат действия за отстраняването на проблема. В трите села трябва да се извършва и ежемесечно наблюдение на централното водоснабдяване, разпоредиха от РЗИ.

„Хората по къщите вече са предупредени. С общината уточняваме пристигането на водоноските и местата, където ще се раздава вода!”, каза кметът на Златия Александър Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право