Три стари авиобомби обезвредиха в Пловдив

снимка: БНТ

Три са старите авиационни бомби, заради които в продължение на 20 часа бе отцепен голям район в жилищен комплекс в Пловдив. Бойните снаряди вече са обезвредени, съобщи БНТ.

Първият снаряд бе открит случайно снощи от строители при изкопни работи. Веднага мястото беше отцепено от полиция.

Дългото отлагане на процедурата се наложи, защото за обезвреждането трябваше да пристигне специализиран екип от военни от София. При първия оглед експертите са установили не един, а три бойни авиоснаряда. Паника сред жителите на район "Тракия" обаче нямаше, тъй като преди изграждането на комплекса мястото е функционирало като хеликоптерна площадка и наличието на стари снаряди не е изненада за никой.

Акцията по извозването на снарядите беше проведена при изключителни мерки за сигурност. Близо час районът остана блокиран в радиус от половин километър, охраняван от полиция и военни. Семействата от няколко жилищни входа бяха евакуирани до края на акцията. От съображения за сигурност бяха затворени заведения и магазини в съседство. Не се допускаха в периметъра и автобуси от масовия градски транспорт, което предизвика за кратко струпване на пътници по спирките. Снарядите бяха транспортирани с камион до близък полигон, където да бъдат взривени.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България