Три язовира в Търновско са в неизправност, други три – в предаварийно състояние

Три язовира в община Велико Търново са в неизправно състояние. Това се посочва в отчет на кметската администрация в старата столица. Докладът ще бъде разгледан на предстоящото заседание на Общинския съвет.

Това са язовирите Абила във великотърновското село Балван, Даровец в град Килифарево и Долните лозя в село Емен. Други три язовира са в предаварийно състояние. Бинев дол в село Леденик от ноември е празен и е потенциално опасен. Акердере в село Ново село, който е пълен на 20 %, е с неизправни водовземно съоръжение и основен изпускател. Язовир Хмела в село Присово е с неизправни облекчителни съоръжения.

В изправно състояние са 11 язовира на територията на общината, като три се поддържат от нея, 7 са отдадени под наем, а един е собственост на НВУ „Васил Левски”.

40 000 лв. е дала община Велико Търново през 2016 г. за привеждане в изправно състояние на язовирните стени. От ноември миналата година пък е назначен действащ оператор на стените на язовирите, включени в регистъра на Басейнова дирекция Дунавски район.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони