Троен убиец командва банда за рекет от затвора

Седем от задържаната банда в Бургас са с повдигнати обвинения.

Бургаската група изнудвала бизнесмени да прехвърлят бизнеса си

Толупа е в килия след атентат срещу Митьо Очите

Троен убиец, осъден на доживотен затвор без право на замяна, е един от ръководителите на банда за рекет, която тормозела бургаски бизнесмени. Това стана ясно от думите на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов и на Сийка Милева, говорител на спецпрокуратурата. Престъпната група бе разбита в понеделник при акция в морския град. Седем човека са с повдигнати обвинения, сред тях е и затворникът, който излежава доживотната си присъдата в старозагорския затвор. Стоян Димитров-Толупа бе осъден като поръчител на бомбен атентат през 2001 г. в Несебър, при който загинаха съпругата на Димитър Желязков-Митьо Очите, брат є и бодигардът му. Заедно с него присъди получиха още двама. От затвора Толупа имал връзка с останалите членове на бандата чрез нелегално внесен в килията телефон.

Според събраните доказателства групата изнудвала бизнесмени от бургаския регион да прехвърлят бизнеса си. Жертвите били собственици на търговски комплекси, хотели, дори и хлебозавод. Други пък били заплашвани да сключват договори за охрана с фирми, управлявани от бандата. По време на разследването били събрани и данни за побои над охранители и собственици на конкурентни фирми, за да се откажат от бизнеса си. Заплахи и побой имало и срещу хора, на които давали заеми срещу високи лихви. Членове на бандата наемали и магазини по Черноморието за през лятото, но плащали само първия наем. Когато им била искана вноска, те пребивали собствениците.

Бургаската банда била в полезрението на МВР от няколко години, но събраните доказателства били от началото на тази година. По време на разследването били разпитани много свидетели, включително и пред съдия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право