Тройкаджии пълнят Алма матер

Няма кандидати за около 60% от свободните места в Софийския университет

Летвата за влизане в Софийския университет продължава да пада. Минималният праг за прием в престижната специалност „Право“ е паднал до 14,02 при максимален 24. Това значи, че кандидат-студенти с тройки на конкурсните изпити по история и български език могат спокойно да се доредят до място в Юридическия факултет, стига да са изкарали малко над четворки на двата държавни изпита. Това показват данните от допълнителния прием на Софийския университет, които бяха публикувани от висшето учебно заведение.

При последното класиране общо 44 зрелостници са влезли в специалност „Право“ при 47 обявени свободни места. Само двама са приети в задочна форма на обучение, незаети остават 35 места. „Право“ не е единствената специалност, където остават свободни места. В „История“ например има 43 свободни позиции.

В началото на месеца от Алма матер обявиха допълнителен прием. Свободните места за обучение в държавна поръчка тогава бяха 1076 в 84 специалности. След последното класиране са приети 425 мераклии от общо 460 кандидатствали. Това означава, че само около 40% от свободните места в университета са се заели, а за 60% няма кандидати. Така на практика около 14% от всички 4552 места за държавна поръчка в Алма матер остават празни.

Записването на новоприетите студенти започва днес и ще продължи до сряда, 28 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование