Тройно по-малък брой преселници в Германия

Слагат електронни гривни на опасни екстремисти

Де Мезиер хвали мерките на Меркел и на ЕС, давали резултат

През 2016 г. в Германия е регистриран близо троен спад на преселници. Пристигналите през миналата година кандидати за убежище са 280 000, докато година по-рано, в пика на кризата, те бяха 890 000 души. Това отчете вчера вътрешният министър Томас де Мезиер, съобщи АФП.

През 2016 г. службата по миграция е приела 745 000 молби за убежище от пристигнали същата и предната година. От тях 36% са от сирийци, 17% от афганистанци и 13% от иракчани. Около 55 000 мигранти са се върнали доброволно в родните си страни през 2016 г. в сравнение с 35 000 през 2015 г., а 25 000 са били принудително депортирани.

Намаленият брой преселници показва, че предприетите от германското правителство и от ЕС мерки дават резултат, похвали се Де Мезиер. “Успяхме да въведем ред в проблема с миграцията”, допълни той. Рязкото намаляване на притока се обяснява със затварянето на балканския маршрут през март 2016 г. и със споразумението между ЕС и Турция за спиране на потока през Егейско море към Гърция.

Ден по-рано Де Мезиер и правосъдният му колега Хайко Маас представиха планове за реформи в областта на сигурността в отговор на кървавата джихадистка атака на 19 декември в Берлин, която взе 12 жертви. Предвижда се тези, на които е отказано убежище, да бъдат задържани преди депортация в центрове за срок до 18 месеца (сега той е 3 месеца). На преселниците, които бъдат уличени в лъжа за самоличността им, ще бъде забранено да пътуват из Германия. На екстремисти, за които се смята, че може да прибегнат до насилие, ще бъдат слагани електронни проследяващи гривни.

Берлин иска и мерки срещу страните, които отказват да приемат обратно преселници, на които е отказано убежище, включително и спиране на чуждестранна помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа