Трудни времена за Тръмп

Опонентите му ще контролират бюджета

Републиканците се окопаха в Сената

Междинните избори за Конгрес в САЩ, които се очакваше да са тест за управлението на американския президент Доналд Тръмп на средата на мандата му, не донесоха „синята вълна“, която опонентите му от Демократическата партия обещаваха. Вярно е, че републиканците на Тръмп загубиха мнозинството в Камарата на представителите, но противно на очакванията, се окопаха много по-дълбоко в Сената, гарантирайки си необходимите 51 места и измъквайки по последни данни най-малко два щата от демократите.

Сериозен шамар. Докато преброяването в повечето щати ще продължава още няколко дни, със сигурност вече може да се каже че следващият председател на Камарата ще е досегашният лидер на опозицията Нанси Пелози, която води фракцията на демократите последните осем години, в които са в опозиция. Вашингтонският ветеран вече е заемала този пост между 2007 г. и 2010 г. и в речта си във вторник вечерта, в която обяви победата, отправи призив за единство и разбирателство.

Което, разбира се, е малко вероятно, предвид че още преди обявяването на окончателните резултати, демократите надхвърлиха необходимите 218 гласа за мнозинството в Камарата и ще имат решаващата дума в избирането на председателските постове на ключови парламентарни комисии. С правомощия да блокират занодателните инициативи на Белия дом и да назначават разследвания срещу Доналд Тръмп. И несъмнено ще се прицелят при първа възможност или в прословутите данъчни декларации на президента, които той укрива от години, или в някоя от различните сделки, сключвани от него и близкото му обкръжение през първите две години от управлението му. Което ще направи следващите две много по-трудни. Колкото за Доналд Тръмп и лобитата около него, толкова и за САЩ и останалата част от планетата.

С Камарата на Конгреса под контрола на демократите в ръцете на политическите опоненти на американския президент е и федералният бюджет. За който само след месеци ще предстои ожесточена битка. Доналд Тръмп също се поздрави с победа, омаловажавайки в свой стил постигнатото от демократите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари