Трудовата миграция доведе до спад на безработицата в Търновско

Трудовата миграция се отразява благотворно на икономическото развитие във Великотърновска област и е довела до спад на безработицата в региона. Масово собствениците на големите фирми набират кадри за проезводствената си дейност от съседни общини. На наетите работници работодателите осигуряват безплатен транспорт. Тази практика се установява като тенденция.

"Наскоро бе проведена среща на собствениците на машиностроително предприятие в град Дебелец в Община Златарица.

На нея присъстваха около 55 души без препитание. Беше им разяснена дейността на завода. Изготвени бяха списъци на лицата, които желаят да започнат работа, както и на тези, които искат да преминат курсове за придобиване на професионална квалификация", информира директорът на Дирекция "Бюро по труда" във Велико Търново Обрешко Нечев.

Той допълни, че Агенцията по заетостта е отличила като работодател на годината от Великотърновска област фирмата за сладкарски изделия "Престиж-96" ООД в старата столица. Във фабриката са наети на работа и е осигурена устойчива заетост на 46 безработни лица от бюрата по труда във Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов. От назначените, 34 души са от Община Полски Тръмбеш, която е с високо равнище на безработица. За пътуващите, фирмата е осигурила безплатен транспорт. Наети са и 6 младежи до 29 г, както и 15 продължително незаети лица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони