Трудови инспектори проверяват работодатели заради загинал в силоз работник

Злополуката стана на 12 октомври в Полски Тръмбеш

Загиналият нелепо в силоз в рафинерията за масло 27-годишен великотърновец Николай Анчев е имал сключен трудов договор с работодателя си и е притежавал сертификат за завършено обучение и използване на лични предпазни средства срещу падане от височина, работа по алпийски способ и височинно спасяване. Това съобщи в четвъртък инж. Невена Стефанова, директор на Областната Дирекция "Инспекция по труда" във Велико Търново.

По думите на Стефанова, проверката обаче не е приключила и в случай, че бъдат открити нарушения на трудовото законодателство, на фирмата, веднага ще бъдат издадени предписания и наложени санкции. Стефанова допълни, че фирмата е имала сключен двугодишен договор с рафинерията "Олива" - Полски Тръмбеш и почистването на бетонните клетки/вертикални силози/ е било извършвано и преди. Тя поясни, че причината за смъртта на младежа е обект на дознанието и че трудовите инспектори няма как да се произнесат за нея. "Знаем, че работникът е бил спуснат от двама свои колеги, обезопасен вътре, но когато го изтегляли, вече е станала злополуката". Тя заяви още, че в такива случаи не се е налагало да присъства квалифицирано техническо лице, което да ръководи дейността по почистване, която се извършила по т.нар. "алпийски способ". Освен това бе категорична, че работникът е бил инструктиран преди това. Стефанова уточни, че на тази фирма до момента не са били налагани наказания от "Инспекция по труда" и че за пръв път трудовите инспектори се сблъскват с такъв случай, затова и проверката върви по бавно и още не е приключила. Директорката на инспекцията допълни, че до момента от прокуратурата не са поискали от инспекцията резултати от проверката и становища.

Трагедията се разиграла на 12 октомври, около 14 часа великотърновецът Николай Анчев загина на място, докато той и негови колеги почиствали силозите в базата на рафинерия в Полски Тръмбеш. Младежът бил спуснат в силоза, обезопасен с въжета и на столче, на дълбочина от над 50 метра. Когато започнали да го изтеглят оттам обаче, работниците открили, че въжето е хлабаво и леко, и младежът го няма. По-късно го намерили мъртъв на дъното на силоза, затрупан от свлякла се големи количества твърда маса от отлаганията. Вещите лица (криминалисти и съдебният лекар) ще се произнесат дали Анчев е паднал от високо и е загинал на място или е бил все още жив, когато отгоре му се изсипали твърдите плочки зърно.

По случая се води досъдебно производство и е назначена съдебно- медицинска експертиза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България