Фиданки от "Труд" за рождения ден на Фандъкова

Нетрадиционна вечеря от спасена храна поднесе градоначалникът на гостите си

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отпразнува рождения си ден в завода за отпадъци на София. Сред гостите бе и главният редактор на в “Труд” Петьо Блъсков, който й подари черешови фиданки. На присъстващите беше предложена нестандартна вечеря от спасена храна. Те бяха поканени на обиколка на предприятието и станаха свидетели на работния процес.

“Изключително ми е приятно да ви приема на това нестандартно място и да видите, че тук в инсталацията за битови отпадъци на София може да се правят елегантни партита и в същото време да научите повече за това, което правим с най-важното предизвикателство за всеки голям град, а именно преработката на битовите отпадъци. Нашата цел е битовите отпадъци да не бъдат проблем за града, а да бъдат ресурс. 1000 тона на ден се генерират битови отпадъци в София. Средно един софиянец генерира 1 кг боклук на ден.”, каза кметът, посрещайки гостите. Фандъкова поиска за рождения си ден нетрадиционни подаръци. Вместо букети, тя пожела да й бъдат донесени фиданки, храсти или цветя с корени, които да бъдат засадени до завода за отпадъци на София.

Още днес към обяд много хора откликнаха на призива и при кмета пристигнаха орхидеи, върби и японска вишна, готови за засаждане.

На предишните си рождени дни Фандъкова изпращаше получените букети на социални домове или ги поставяше на паметниците на заслужили българи. Кметът отбеляза празника снощи с нетрадиционна вечеря в шатри в завода за отпадъци в с. Яна. Менюто бе от спасена храна. Става въпрос за годни продукти, които са били пред изхвърляне заради смачкани опаковки или лош търговски вид. Списъкът с блюдата включваше разядка от сирене със зелении, пастет от пилешки дробчета с карамелени ябълки, спаначена салата с репички и леща, свински врат в сол с ароматни подправки, пролетни моркови с пресни билки, козуначена торта с ягодово маскарпоне.

Кулинарите Лора и Стоян от предаването “Бон апети” приготвиха специален десерт от спасени козунаци, останали от Великден. Бе представен и резултата от конкурс за детски рисунки. Малчуганите изобразиха анимационни хранителни герои. Забавните персонажи бяха създадени с цел да разкажат колко е важно да намалим хранителните отпадъци.

За да променят в тази насока потребителските навици на столичани, от градската управа стартират мащабна кампания. Тя е по идея на кмета на Лондон Садик Хан. В нея София участва заедно с Барселона, Брюксел, Бургас, Дъблин, Милано и Осло. Целта на инициативата е да убеди гражданите да не пазаруват повече храна отколкото им е нужна и да не изхвърлят годни продукти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България