Труд се вдига на бунт заради непоносима смрад

Жителите на селото искат затварянето на централа за производство на ток от биомаса 

Жителите на пловдивското село Труд (Община Марица) искат незабавното затваряне на централата за производство на електро и топлоенергия от биомаса заради непоносимата смрад, която се носи от намиращата се на 40 метра от гробищния парк и на 260 метра от жилищен квартал фабрика.

За целта на общоселско събрание бе сформиран инициативен комитет, който да уведоми държавните и общинските институции за проблема и за готвените бунтове и протести.

"Хората са твърдо решени да водят битка за победен край, което за тях означава затваряне на предприятието, след като им омръзна да бъдат лъгани, че проблемът ще се реши. Става дума за страничните ефекти като миризми и шумове, които се носят от централата. Разбраха, че с подписки и сигнали до РИОСВ-Пловдив също не става и затова решиха да вземат нещата в свои ръце", коментира Красимир Минков, кмет на селото с 4500 жители и на 4 км от Пловдив. Експерти от екоинспекцията в региона идвали през 2015 г. и след проверката заявили, че всичко е в рамките на нормите и няма проблеми с документацията.

"За тях може да не наред, защото няма уреди и датчици за засичане на миризмите, но не и за хората, които са принудени да ги дишат. Най-непоносимо е положението през лятото и в часовете след 17-18 до 22-23 часа", допълва кметът Красимир Минков.

От Инициативния комитет за "спасението на Труд" твърдят, че проблемът датира още от 2014 г., когато без съгласието на населението край селото била построена въпросната централа за преработка на биомаса. Тогава инвеститорите обещавали да открият 50 нови работни места и да преработват само силаж без шум и миризми.

"В момента преработват и оборски тор, а планират да произвеждат електро- и топлоенергия и от бирена мая, джибри, алкохолни ферментации, отпадъчни материали от хранителната промишленост, вкиснати плодове и зеленчуци, трупове на животни и т.н., като списъкът е много дълъг!", твърди Галина Тошева от Инициативния комитет.

Централата има непрекъснат цикъл на работа, а вибрациите и шумът са най-осезаеми след полунощ и пречат на местните хора да спят. Тежкотоварните машини, снабдяващи централата с биомаса, минавали денонощно покрай детска ясла, градина и кухня, училище, читалище и пенсионерски клуб.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони