Труповете на две диви прасета са намерени в Тервелско

Труповете на две диви прасета са намерени на територията на община Тервел. Те са открити само през няколко дни, стана ясно от заседанието на областната епизоотична комсия във връзка с обявеното първично огнище на африканска чума в Добричка област.

По данни на директора на Областната дирекция „Безопасност на храните“ д-р Борислав Каменов първото мъртво диво животно е с тегло около 60-70 кг. Сигналът е подаден на 22 февруари от Георги Ботев, директор на Държавно ловно стопанство – Тервел.

Трупът е открит на 5 км от границата между областите Добрич и Силистра, а пробите за африканска чума са положителни. На около половин километър от първото умряло животно е намерен трупът на още едно диво прасе на 25 февруари.

Проби от него са изпратени в лабораторията в София и резултатите от тях се очакват. В инфектираната и буферната зона на първоначалното огнище са включени селищата от община Тервел и 4 села от община Добричка, както и населени места от силистренската община Дулово.

Предприето е преброяване на животните в т. нар. задни дворове, като д-р Борислав Каменов препоръчва на стопаните да си приберат прасетата за лична консумация. На входа на ловното стопанство в Тервел е поставена дезинфекционна площадка за преминаващите автомобили, за да се ограничи рискът от разпространение на заразата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България