Тръгват проверки на ваканционните апартаменти във Варна

Валери Симеонов: Сезонът върви добре въпреки лошото време

Община Варна започва проверки на ваканционните апартаменти, които се предлагат чрез една от глобалните резервационни системи. Целта е да се установи дали собствениците им са ги регистрирали като туристически обекти или работят в сивия сектор, стана ясно на заседание на междуведомствения щаб по туризъм във Варна, ръководено от вицепремиера Валери Симеонов.

"Според Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите има драстичен ръст на предлагането на такъв тип апартаменти, което е довело и до по-малка заетост на хотелите в града. За да спрем нелоялната конкуренция, сме внесли законопроект за въвеждане на такси за апартхотелите", заяви Симеонов. Според него общинските съвети ще определят размера на годишната такса, като по проект тя ще варира от 0,1 до 0,3% от данъчната оценка за ваканционни жилища в селищата и от 0,5 до 0,7% - в националните курорти. "Така ще извадим на светло всички, като собствениците ще избират дали да регистрират имотите си като туристически обекти, или да плащат такса", поясни вицепремиерът. "Сезонът върви добре въпреки лошото време. Заетостта с комплексите по Северното Черноморие е висока, има спад в престъпността по всички направления, а качеството на морската вода е добро, дори на най-критичния Офицерски плаж във Варна", обобщи Симеонов.

След среща с контролните институции той съобщи, че от началото на юли НАП-Варна е направила 1180 проверки във Варненско и Добричко. Установени са 75 нарушения, повечето от които касаят разлики в касовата наличност. 2 обекта са затворени, а за още 10 са издадени заповеди за запечатване. За първи път този сезон митничари са заловили при 2 акции цели 6 тона нелегална ракия. На Златни пясъци нощният покой на гостите е гарантиран, но във Варна има проблеми с шума, каза Симеонов след нощна инспекция по крайбрежната алея миналия петък, провокирана от сигнали. Засечените 4 шумни заведения ще бъдат затворени, ако отново бъдат уличени в шумова агресия, предупреди Симеонов. Той похвали община Варна, че първа в страната си купила 2 шумомера, с които след получаване на акредитация ще мери децибелите до 23 ч.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България