Тръгва велопоход "Гладиатори на колела" по брега на българския участък на Дунав

Снимка: БНР

Целта е да са популяризира дунавското крайбрежие и древните римски селища като атрактивни за туризъм места

Надпреварата "Дунав ултра 4: Гладиатори на колела" ще стартира тази събота, 8 юли, от видинското село Куделин. 10 колоездачи, сред които две жени, ще потеглят по маршрута с дължина 550 км. За два дни те ще преминат през 80 населени места, за да финишират в Силистра, съобщи БНР.

Стартът ще бъде изключително атрактивен и за участниците, и за публиката, обясни създателят на веломаршрута "Дунав Ултра" и организатор на ежегодните състезания по него Борис Бегъмов

"Стартът е в 7:15 часа в село Куделин, където ще бъде инсталирана най-голямата арка - специална конструкция, която се появява за първи път в България. Общо през 80 населени места ще преминат участниците и интересното е, че в 12 общини са наясно с това, което се случва и подкрепиха събитието.

На самия старт колеги със специални професионални дронове ще направят възможно най-добрите кадри, така че да може да се види хоризонтът в посока Брегово и нататък, в посока Ново село, Флорентин. Така ще покажем Дунав и той ще се види по един начин, по който досега не е заснеман.", каза още организаторът.

Тази година участниците в "Дунав ултра" са се нарекли "гладиатори на колела". А целта, която са си поставили, е да популяризират дунавското крайбрежие и древните римски селища като атрактивни за туризъм места.

"Успоредно с нашето връщане в региона и неговото проучване, ние все повече навлизаме в неговата история. Стигнахме до там, че вече проучваме какво се е случвало там преди 2000 години. Повечето местни хора знаят, че поречието на Дунав е очертавало за няколкостотин години границата на Римската империя и основите на много от днешните села и градове лежат върху пътища, крепости, римски пристанища. Това се знае от местните, но масовата общественост не го знае. Даже подозирам, че покрай нашето събитие много хора ще го разберат за първи път.", обясни още Бегъмов.

Малки и по-големи населени места по дунавското крайбрежие подкрепят събитието и го приемат като своя кауза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България