Тръгва процедурата за пречиствателна станция за питейна вода в Шумен

Министър Николай Нанков обеща съоръжението да е готово до две години

"До 15 юли възлагаме тръжната процедура за изграждането на пречиствателна станция за питейни води в Шумен." Това обяви пред репортери на мястото, където ще бъде построена станцията министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Нанков посети многофункционалната зала "Арена Шумен", която беше построена малко над 8 милиона лева, отпуснати от държавния бюджет и трябва да бъде приета от комисия до десетина дни.

"Всичко е хубаво, но без да оправим питейната вода на шуменци сме за никъде. Основната ни цел е това. Шумен изпревари всички останали общини и области с проектирането и с възлагането, защото пак казвам осъзнаваме колко ни е важен проблемът. Кметът още през 2016-та и 2017-та ни извади душата да отпуснем целево финансиране за изготвяне на проекта за Пречиствателна станция за питейни води. Ще заложим 18 месеца срок за изграждането, така че в рамките на две години ще имаме изградена пречиствателна станция за питейни води", коментира министърът.

Според Нанков новото съоръжение нямало да доведе до ново поскъпване на водата, която в момента е най-скъпата в България. Самата пречиствателна станция ще струва 23 милиона лева, а парите са осигурени по ОП "Околна среда". Успоредно с това ще стартира и втори мащабен воден проект - реконструкцията на довеждащия водопровод от яз. "Тича" чиято стойност по проект е над 50 милиона лева. Общо за областта заложените мерки по водната мрежа са за над 110 милиона лева, като тук влиза и Нови пазар, както и надграждане на пречиствателната станция за отпадни води в Шумен с нова инсталация за оползотворяване на утайките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони