Тръгна конкурса за мемориала на войниците от Първи и Шести софийски пехотни полкове

Зам.-кметът Тодор Чобанов: Под знамената на родината са воювали всички етноси

Започна конкурса за изработване на проект за изграждане и възстановяване на мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в парка на НДК. Пусната е обществената поръчка за избор на изпълнител който да възстанови и постави мемориала. Паметникът трябва да заеме мястото, където е бил, преди там да бъде поставен "1300 години България" с автор Валентин Старчев, която скулптура беше премахната от Столичната община. Срокът за подаване на документи за проектите е до 30 юли. Все още не е ясна цената на възстановяването на моемориала. Финансирането ще се извършва с публична кампания, като Столичната община ще помогне със средства. Главният архитект на София Здравко Здравков посочи, че в момента мястото предполага изграждането на мемориала, но той трябва да бъде прецизиран от архитектурна гледна точка. „Искаме не просто да върнем мемориала, но и да направим така, че пространството да функционира нормално“, обясни арх. Здравков. Първата награда от конкурса ще бъде 7 хил. лв, втората- 5 хил. лв., а третата- 3 хил. лв., като на авторът, класиран първи,ще бъде възложен и проекта.

„Мемориалът пази имената на над 3000 хиляди българи, дали живота си за свободата на България. Това са хора, на които гробовете не се знаят, и техните близки са имали възможност само на това място да изразят почитта си към паметта им. Конкурсът е открит и достатъчно широко отворен, за да даде възможност за изява на всички автори“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Надяваме се да има интересни предложения, които да се доближават до оригинала, за да може да се сложат запазените плочи. Хората от онова време помнят добре онзи мемориал и ние поехме отговорността той да се върне. Надяваме се конкурсът да се случи в сроковете, в които е обявен. Защото искаме да възстановим не само една историческа справедливост, но и паметта на тези, които са загинали за свободата ни. Надявам се това да се превърне във всенародно дело, защото не е важно само за София, но и за цяла България. Защото това ще остане за поколенията и то на едно централно място“, посочи Фандъкова.

„Основната ценност на мемориала е, че на него около 3000 души, дали свободата си за България, са запомнени – съхранени са имената им, както и датите и имената на важни сражения. Така че свързваме конкретните герои с конкретните сражения. В списъка с имената по родно място са представени и всички етноси, съществуващи на територията на България. Това показва, че под знамената на родината са воювали всички“, каза зам.-кмета на София доц. д-р Тодор Чобанов. „Около 1/3 от мемориала е унищожен при бомбардировките през Втората световна война. Една част от плочите са много напукани и не могат да бъдат възстановени, макар че и такава опция докрай не се изключва, всичко зависи от архитектите. Но всички запазени плочи ще бъдат използвани. Имаме уверение, че Министерството на отбраната разполага с документи, които показват всички 3 000 имена и всички надписи, така че да можем да възстановим мемориала с пълна точност. Както и че ако спечелилият конкурса изработи плочите от метал, министерството ще обезпечи количествата метал, които са необходими“, обясни зам.-кметът на София.

Чобанов увери и, че ако междинните етапи на проекта за временната арт инсталация "Бронзовата къща" не се изпълнят в срок, Столичната община ще го прекрати. По въпроса със забавянето на Бронзовата къща“ на художника Пламен Деянофф предстои брифинг на БСП по-късно днес. Временната инсталация трябваше да бъде поставена в началото на българското европредседателство, но това не се случи - градежа й започна вчера.

„Има решение на Столичния общински съвет и колегите от БСП го знаят. Това решение има параметри и ние като администрация сме длъжни да го изпълняваме. Авторът има своите проблеми с изграждането, но ние правим всичко възможно той да спазва сроковете и ангажиментите, които са поети. Оттук нататък отговорността за изпълнението на една художествена творба е нейният автор. Информацията, която получаваме от Посолството на Австрия и от институциите, с които той партнира, е, че проблемите са от различно естество. Очевидно се работи в момента по обекта, но ако междинните етапи не се изпълнят просто ще прекратим проекта“, каза още зам.-кметът на София и уточни, че хора на общината всеки ден са на място и следят какво се случва там. Новият краен срок за поставянето на инсталацията е 27 юни, а до 18 юни основата й трябва да бъде изградена. „Никаква инвестиция не е направена от Столична община, това са спекулации. Очевидно става въпрос за невъзможността на един художествен колектив да изпълни тази инсталация“, поясни Чобанов. На въпрос дали допуска, че БСП може да поиска оставката му, той отговори: „Всичко е възможно. Тя е искана".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България