Тръгна процесът срещу Румен Овчаров

Бившият енергиен министър Румен Овчаров с адвоката му Васил Василев. Снимка: Булфото

Отхвърлено бе искането на защитата за връщане на обвинителния акт

Разпитват 56 свидетели и 7 експерти

Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу бившия енергиен министър от Тройната коалиция Румен Овчаров. Той е обвинен в умишлена безстопанственост заедно с някогашната му заместничка Анна Янева и бившия изпълнителен директор на „Мини Бобов дол” ЕАД Пламен Стефанов.

Магистратите приеха да гледат и гражданския иск на Министерството на икономиката и енергетиката срещу тримата общо за 29 млн. лв.

Делото веднъж бе връщано през март м.г. На разпоредителното заседание защитата поиска отново обвинителният акт да бъде върнат на спецпрокуратурата, но получи отказ. До 7 дни адвокатите могат да обжалват това решение пред Апелативния спецсъд.

Овчаров, Янева и Стефанов са подведени под наказателна отговорност за продължаващо престъпление в периода 25 май 2006 г. до 18 мрат 2009 г. Тогава чрез сключен договор за наем на „Ораново” ЕООД са прехвърлени изключителните права на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино” и участък „Бобов дол”. Правата били предоставени в нарушение на Закона за подземните богатства и Закона за концесиите.

Според спецпрокуратурата не била проведена открита, публична и прозрачна процедура при условията на свободна конкуренция и равнопоставеност на всички участници. Не било установено притежава ли „Ораново” ЕООД, необходимите за извършване на добив на въглища технически, управленски и финансови възможности и в крайна сметка последвало откриване на производство по несъстоятелност на държавното дружество „Мини Бобов дол” ЕАД.

По делото предстои да бъдат разпитани 56 свидетели и 7 експерти, а спецсъдът насрочи следващото заседание за 24 юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право