Тръмпокалипсисът тръгна от Ерусалим

Близкоизточният триумвират между САЩ, Израел и Саудитска Арабия срещу Иран

Тресе се светът от новината, че президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да обяви преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим (виж стр. 18). Подобен ход ще означава формалното признаване от страна на Вашингтон на Светия град за част от територията и столица на държавата Израел. Което тревожи много международните наблюдатели. Ерусалим никога не е бил част от територията на Израел според резолюция 181 на ООН от 1948 г. Която признава върху тези земи създаването на държавата на евреите, наравно с тази на палестинците.

В резултат на Шестдневната война и окупирането на Светия град през 1967 г., въпросът за статутът на израелската столица става принципен: най-малкото заради символиката на Ерусалим за религиите и културите на всички течения християни, мюсюлмани и не на последно място, евреи. Да не говорим за международното право. Заради което и нито една държава няма свое дипломатическо представителство в Ерусалим.

Израелското лоби в САЩ обаче, е само по себе си държава. И през 1995 г., на фона на споразумението от Осло между Ицхак Рабин и Ясер Арафат, Конгресът и Сенатът на САЩ приеха закон за американското посолство в Израел, според който местоположението му трябва да бъде одобрявано на всеки шест месеца от действащият американски президент. Което, предвид отношението на титуляра към проблемите на света, си е меко казано страшно. „Изненадващият“ ход обаче се вписва много добре в предположената от автора през юни теория ( ) за негласен Близкоизточен триумвират между САЩ, Израел и Саудитска Арабия, срещу влиянието на Иран в региона. Чистката сред кралското семейство в Рияд от последните седмици, рязкото увеличаване на израелски авиационни рейдове над Сирия и от скоро Ливан от лятото насам, и обявеното намерение на Доналд Тръмп за посолството, само потвърждават реални страхове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари