Тръмп бесен заради поредния теч на информация от екипа му

Поздравил Путин за победата, въпреки препоръката на съветниците си

Доналд Тръмп е вбесен от изтеклата информация, че е бил инструктиран от съветниците си по националната сигурност да не поздравява руския президент Владимир Путин за изборната му победа по време на вчерашния им телефонен разговор. Въпреки това обаче Тръмп го е направил. Това съобщи CNN, цитирайки "източник, запознат с мисленето на президента".

Според вестник Washington post Тръмп е поздравил Путин, въпреки писмените препоръки на няколко съветника по националната сигурност, да не го прави.

В официално изявление от Белия дом посочиха, че изтичането на такава информация е нарушение, което се наказва с уволнение и "вероятно е незаконно".

Според CNN, Тръмп е питал приближените си и външни съветници кой е "изнесъл" информацията, като е отбелязал, че само малка група хора от екипа имат достъп до тези материали.

Инцидентът отново изважда на бял свят отдавнашните съмнения, че в администрацията има хора - особено в екипа по националната сигурност, които активно работят срещу президента. Това допринася за атмосфера на параноя в Западното крило, отбелязва телевизията. Шефът на канцеларията на Белия дом Джон Кели също бил ужасно ядосан от изтичането на тази информация и днес щял да обсъжда въпроса в опит да се изясни кой е "подал" на медиите сигнал за предупреждението.

Според New York Times, във вчерашния разговор Тръмп не е говорил нито за намесата на Русия в изборите в САЩ през 2016 г., нито за ролята на Москва в отравянето на бившия руски шпионин Скрипал и дъщеря му във Великобритания - въпроси, които е бил посъветван да повдигне. В случая обаче главният въпрос не е в това защо той е решил така, а защо се е получило изтичане на поверителна информация, отбелязва Си Ен Ен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа