Тръмп в Лондон на 3 декември

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вляво) бе във Вашингтон вчера преди срещата в Лондон

На седмица от изборите във Великобритания

US президентът има вече уговорен разговор с Макрон

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще бъде на официална визита във Великобритания на 3 и 4 декември по повод насрочената среща на върха на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО по повод 70-годишнината от основаването на организацията, предаде АФП, като цитира официално комюнике на Белия дом.

В рамките на посещението американският държавен глава ще има втората си за годината среща с британската кралица Елизабет ІІ, която ще го посрещне на официален прием в Бъкингамския дворец. В изявлението си пред другите лидери се очаква Тръмп да акцентира върху теми като дигиталната сигурност и защитата на критическа инфраструктура, се посочва в съобщението на Белия дом.

Президентът на САЩ ще проведе също така редица двустранни срещи, сред които президентът на Франция Еманюел Макрон, с когото имат разговор, уговорен още преди провокиращото интервю за списание “Икономист” на френския държавен глава от преди седмица, в което нарече Северноатлантическия алианс организация в “мозъчна смърт”.

Посещението на Тръмп на Албиона ще съвпадне и с последната седмица от предизборната кампания на предсрочните избори в Обединеното кралство, предизвикани от дебатите около сделката за Брекзит, предоговорена от действащият министър-председател на Великобритания Борис Джонсън.

Тръмп се оказа неочакван фактор в кампанията с публичната подкрепа която на няколко пъти обявява за Джонсън, когото насърчава да се откаже от сделката с ЕС, както и интервюто което даде преди седмица ексклузивно за радио-предаването на лидерът на “Партията за Брекзит” Найджъл Фарадж по лондонска станция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят