Тръмп: Години опити да променим държанието на Асад се провалиха

Години опити да променим държанието на Асад се провалиха. Провалиха се много драматично. Като резултат, бежанската криза продължава да се задълбочава и регионът продължава да се дестабилизира, заплашвайки Съединените щати и нейните съюзници. Призовавам всички цивилизовани страни да се присъединят към нас и да сложим край на клането и кръвопролитията в Сирия, да сложим край на тероризма”.

Tова заяви американският президент Доналд Тръмп в официално изявление по повод военната операция в Сирия, при която САЩ изстреляха близо 60 крилати ракети срещи сирийската военновъздушна база в провинция Хомс, откъдето е предполага, че е нанесена химическата атака в Идлиб.

Цялото изявление на американския президент Тръмп по повод атаката:

"Във вторник сирийският диктатор Башар Асад извърши ужасна химическа атака, насочена срещу цивилни граждани.

Използвайки смъртоносен газ, Асад удуши безпомощни мъже, жени и деца. Това е бавна и брутална смърт за толкова много хора. Дори прекрасни бебета бяха безсърдечно убити в тази варварска атака. Никое дете на Бог не трябва да изживява този ужас.

Тази вечер наредих специализирана военна атака по въздушната база в Сирия, от която е започнало химическото нападение. Това е важен ход за защита на националната сигурност на Съединените щати, за да предотвратим следваща употреба на смъртоносни химически оръжия.

Не може да има съмнение, че използването на химическо оръжие от страна на Сирия е нарушаване на нейните задължения спрямо Конвенцията за химическите оръжия.

Години опити да променим държанието на Асад се провалиха. Провалиха се много драматично. Като резултат, бежанската криза продължава да се задълбочава и регионът продължава да се дестабилизира, заплашвайки Съединените щати и нейните съюзници.

Тази вечер призовавам всички цивилизовани страни да се присъединят към нас и да сложим край на клането и кръвопролитията в Сирия, да сложим край на тероризма.

Изправяйки се пред това предизвикателство в днешния много объркан свят се молим за мъдрост на Бога. Молим се за живота на всички ранени и за душите на тези, които загинаха. И се надяваме, че докато Америка защитава справедливостта, тогава мирът и хармонията ще възтържествуват.

Бог да благослови Америка и целия свят".

Междувременно стана ясно, че ракетната атака, която американските военни извършиха в ранните часове на петък, е отнела живота на четирима военнослужещи на Дамаск и е разрушила съоръжението.

„Сред загиналите четирима войници е и комодор“, съобщават от Сирийската обсерватория за човешките права. „Военновъздушната база е почти изцяло разрушена - пистата, резервоарите за гориво и противовъздушната система за отбрана - всички са на парчета“, допълват от базираната във Великобритания организация.

Бойни кораби на Щатите в Средиземно море са изстреляли 59 ракети „Томахок” по правителствени цели.

Великобритания подкрепи американския военен удар. „Правителството на Великобритания подкрепя изцяло американските действия, които ние вярваме, че са подходящ отговор на варварската атака с химически оръжия, извършена от сирийския режим, и имат за цел да възпрат бъдещи нападения“, заяви говорител на Лондон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка