Тръмп избра ветеран от Ирак и Афганистан за съветник по националната сигурност

Президентът на САЩ Доналд Тръмп избра генерал-лейтенант Хърбърт Реймънд Макмастър за свой нов съветник по националната сигурност на мястото на отстранения от поста Майкъл Флин, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Тръмп направи това съобщение днес пред журналисти в частния си курортен комплекс Мар-а-лаго в Палм бийч и нарече Макмастър "човек със страхотен талант и огромен опит".

"Нямам търпение да се присъединя към екипа по национална сигурност и да направя всичко, което мога, за да защитя интересите на американския народ", каза при краткото си представяне пред пресата Макмастър, седнал на един диван с Тръмп и Кийт Келог, досегашния изпълняващ длъжността съветник по националната сигурност след оставката на Майкъл Флин. Келог се връща на поста началник на кабинета на Съвета по национална сигурност.

През 32-годишната си военна кариера Макмастър е служил в Ирак през 1991 г., отново там от 2004 до 2006 г., а също така и в Афганистан.

Тръмп уволни Флин преди седмица след разкрития, че съветникът по националната сигурност е подвел вицепрезидента Майк Пенс, че не е обсъждал санкциите срещу Москва с руския посланик в САЩ.

Тръмп каза на пресконференция в четвъртък, че е разочарован от начина, по който Флин се е отнесъл с Пенс, но не смята, че е направил нещо нередно, водейки разговорите с руския дипломат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка