Тръмп използва традиционната президентска реч в Конгреса, за да поиска пари за граничната стена

Срещата му с Ким Чен Ун ще е на 27 и 28 февруари

В традиционна реч за състоянието на съюза американският президент Доналд Тръмп предизвика демократите да одобрят финансирането за неговия отдавна мечтан граничен проект - строежа на стена по границата с Мексико, но спря непосредствено преди да обяви извънредно национално положение, поне засега, предава Reuters.

Пред общата сесия в Конгреса той говори за имиграционната политика на правителството, след като първо обаче поиска своите 5,7 млрд долара за стената. Искане, което предизвика историческото 35-дневно частично спиране на работата на правителството. Половината от американците го обвиняват за това, както сочат данни от проучване на общественото мнение, проведено от Ipsos.

Милиони американци са гледали обръщението му по телевизията. Така те дават най-голям шанс на Тръмп да обясни защо на южната граница с Мексико е нужна тази стена. Според проучване на американската телевизия CBS 76% от зрителите одобряват думите на президента.

Пред Конгреса Тръмп изтъкна, че желанието му да построи стена на границата с Мексико е породено от факта, че "липсата на защита по южната ни граница представлява опасност за сигурността и финансовата стабилност на американците". "Ние имаме морален дълг да създадем имиграционна система, която да защитава живота и работата на нашите граждани", добави държавният глава.

Президентът не пропусна да отбележи и нещата, които правителството му е постигнало през двете години на упрваление. Той подчерта, че САЩ се намира в невиждан икономически бум. "Създадохме над 5 милиона нови работни места, нещо, което всички твърдяха, че е почти невъзможно да бъде сторено", заяви Тръмп.

В речта си държавният глава разкри, че дългоочакваната му втора среща с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун ще се проведе на 27 и 28 февруари във Виетнам.

Речта беше забавена с една седмица заради прекъсването на работата на федералните институции, която бе подновена на 25 януари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка