Тръмп иска нов ракетен договор (обзор)

Путин инструктира министри да не инициират преговори с Вашингтон

Президентът Доналд Тръмп иска ново споразумение за ракети със среден и малък обсег на действие, който да включва повече държави, предаде Ройтерс.

“Надявам се, че ще можем да съберем всички в една голяма и хубава стая и да създадем нов и много по-добър договор. (Този договор) обаче ще трябва да бъде спазван от всички”, заяви Тръмп пред журналисти в Белия дом.

Изказването му дойде след като САЩ официално уведомиха в събота Русия, че напускат пакта от 1987 г. - процедура, която ще трае 6 месеца. След това и Москва обяви, че се изтегля от договора. Решението съобщи президентът Владимир Путин на среща с министрите на отбраната и външните работи. Путин добави, че Русия ще започне да разработва нови ракети, включително свръхзвукови, и инструктира министрите да не инициират разговори със САЩ за разоръжаване.

Пактът от 1987 г. забранява ракети с обсег от 500 до 5500 км. САЩ винят Русия, че ракетата й 9M729 нарушава договора, надвишавайки разрешения обсег, което Русия отрича.

Още през октомври съветникът в Белия дом по националната сигурност Джон Болтън посочи, че пактът не съответства на съвременната реалност, тъй като много държави, сред които Китай, Иран и Северна Корея, не са страни по договора, но притежават балистични ракети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа