Тръмп иска нов ракетен договор с Русия и други държави: Ако не, ще изпреварим всички!

Американският президент Доналд Тръмп предложи възможността за сключване на нов Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), в който потенциално биха могли да се включат и други държави, като Китай и Индия.

"САЩ са готови да проучат възможността за ново сключване на американско-руски договор за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег, в който да се включат и други държави. Може би можем да договорим различно споразумение, като добавим Китай и други, или може би няма да успеем - в такъв случай ние похарчим повече пари от всички останали и ще ги изпреварим технологично", заяви Тръмп, защитавайки решението си да се оттегли от сегашното споразумение с Русия,  в традиционната президентска реч  "За състоянието на съюза", която изнася всяка година пред двете камари на Конгреса.

Договорът, подписан от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов на 8 декември 1987 г., урежда премахването на ядрените и конвенционалните наземни балистични ракети със среден и малък обсег (достигащи цели на разстояние 500 до 5500 километра).

На 1 февруари Тръмп и държавният секретар Майк Помпейо заявиха, че Вашингтон временно спира да изпълнява ангажиментите си в рамките на договора и след половин година ще го напусне. САЩ твърдят, че Русия нарушава споразумението и трябва да спре тази практика, за да остане то в сила.

В отговор Кремъл обяви на 2 февруари, че Русия спира временно участието си в договора. Владимир Путин разпореди Москва да не предлага нови преговори с Вашингтон по този проблем и подчерта, че американската страна трябва да узрее за равноправен и съдържателен диалог.

След изказването на Тръмп днес от Москва заявиха, че не са получавали конкретни инициативи от страна на Вашингтон за включване на нови страни в ДЛРСМО.

"Чували сме и преди изявления от администрацията на САЩ, че е необходимо в договора да бъдат включени и други страни. Доколко е реалистично това, не знаем", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия