Тръмп и Ердоган проведоха телефонен разговор

Американският държавен глава Доналд Тръмп и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган снощи проведоха телефонен разговор - първият, след като републиканецът встъпи в длъжност като 45-ия президент на Съединените американски щати.

Очакванията бяха, че двамата държавни лидери ще обсъдят сирийската криза, борбата срещу тероризма, екстрадирането на турския проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен от властите в Анкара за инициатор на неуспешния опит за преврат през юли миналата година, както и отношенията между Вашингтон и Анкара.

Разговорът продължи 45 минути. Източници от турското президентство го определиха като "положителен".

По-късно стана ясно, че републиканецът преди разговора с президента на южната ни съседка се е срещнал с държавния секретар на Съединените американски щати, Рекс Тилерсон, за да обсъдят широк спектър от теми, включително и Турция.

Накрая информация от Белия дом потвърди, че Тръмп повторно е заявил „подкрепата на Съединените американски щати спрямо Турция като стратегически партньор и съюзник в НАТО“. Той също така е говорил относно „споделената отдаденост спрямо побеждаването на тероризма във всичките му форми“ на двете страни и е приветствал приноса на Турция в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят