Тръмп и Путин НА ЖИВО в Хелзинки (ВИДЕО)

В Хелзинки започна първата среща на високо равнище между президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин. Мястото на провеждането й е символично - във финландската столица през 1975 г. 35 държави, включително СССР, подписват Заключителния акт на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), който поставя основите на нови принципи на международното сътрудничество.

Очакваните теми на разговорите между двамата президенти са: Сирия, Украйна, санкциите, разширяването на НАТО в близост до Русия, скандалът с руската намеса на последните президентски избори в САЩ и др.

Пред медиите преди началото на срещата двамата казаха по няколко думи.

"Време е вече да говорим по същество", заяви Путин. Доналд Тръмп изброи някои от темите на разговорите между двамата и добави, че връзките между САЩ и Русия в момента не са добри, но се надява на "страхотни отношения".

Агенция ТАСС напомня какво се случи на предушните две срещи между Тръмп и Путин:

Първа среща

Първата лична среща между Путин и Тръмп се състоя на 7 юли 2017 година в рамките на срещата на високо ниво на Г-20 в Хамбург. Тя се проведе на фона на влошаващите се американо-руски отношения, което започна при предходната американска администрация на Барак Обама през 2014 година и продължи с разследването в САЩ за руска намеса в президентските избори през 2016 година.

Преговорите между лидерите, в които участваха и министрите на външните работи Сергей Лавров и Рекс Тилърсън, продължиха 2 часа и 15 минути (вместо планираните 30-45 минути). От тях 40, както се твърди, са били посветени на „намесата в изборите“. Според думите на Путин, Тръмп е изслушал доводите за това, че не е имало намеса и , „вероятно, се съгласи с тях“.

Обърна се внимание и на положението в Сирия и Украйна, корейската ядрена криза, борбата с тероризма, проблемите с киберсигурността. По някои от тези въпроси се стигна до конкретни договорки. Така бе обявено примирие в зоната на деескалация в Югозападна Сирия, при това САЩ и Русия поеха задължение да осигуряват спазване на примирието. Освен това, двамата се договориха за създаването на двустранен канал за връзка между представителите на Русия и САЩ за придвижване на урегулирането в Украйна, както и за създаване на специална двустранна работна група по въпросите на киберсигурността и опростяване на процеса за назначаване на нови посланици.

Отразяващите преговорите журналисти бяха единодушни, че лидерите на Русия и САЩ са намерили общ език. По думите на Тилърсън, „между тях има позитивна химия“.

Втората среща

Тръмп и Путин се срещнаха отново на 10 ноември 2017 година на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество АТИС в Дананг, Витенам. Пълноценен разговор обаче не се състоя – лидерите на двете страни само се снимаха и си стиснаха ръцете. На официалният прием Тръмп и Путин отидоха отделно. Все пак на 11 ноември те успяха да поговорят за малко по пътя към церемонията по общата снимка на лидерите на страните от АТИС.

От самото начало около тази среща имаше много неопределености. Президентът на САЩ заяви, че може да се засече със своя руски колега на 3 ноември. Един ден преди началото на срещата помощникът на Путин Юрий Ушаков заяви, че срещата ще е на 10 ноември. Но след това уточни, че разговорът между Тръмп и Путин може да се състои „на крак“, защото от американската страна „постъпват противоречиви сигнали“.

На заключителната пресконференция Путин обясни срива на пълноценните преговори с протоколни проблеми. „Що се касае до отделната среща с годподин Тръмп, първо, това беше свързано с графика на господин Тръмп и моя график. И с определени формалности в протокола, с които нашите екипи, за съжаление, не успяха да се справят“, заяви руският президент. „Но те ще бъдат наказани за това“, добави той с усмивка.

По думите на Путин, „не се е случило нищо страшно“ и „обсъдихме всичко, което искахме“. „За съжаление, имаме много малко време и засега не успяваме да поговорим по-подробно по целия комплекс от нашите отношения, а там има за какво да разговаряме – и в сферата на сигурността, и в сферата на икономическото сътрудничество, което в момента между нас е практически на нула“, заяви руският държавен глава.

„Затова ние и нашите екипи безусловно трябва да намерим възможност и да седнем на ниво президенти, за да поговорим по целия комлекс от нашите отношения“, заключи Путин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят