Тръмп към Израел: Продължаващото строителство на еврейски селища не е добро за мира

Има ограничено количество оставаща територия. Всеки път, когато вие отнемате земя за изграждането на ново еврейско селище, територията намалява. Не съм от тези, които вярват, че продължаващото строителство е добро за мира. Това заявява американският президент Доналд Тръмп в интервю за израелския в.”Хайом” цитирано от телевизия i24news.

„Не желая да критикувам Израел по време на мандата си”, подчертава държавният глава, като припомня трудностите, които е преживяла еврейската държава през годините. Той обаче е категоричен: „Искам Израел да действа отговорно в мирния процес (…) Може би има възможност за даже по-голям мир от този между израелците и палестинците. Искам и двете страни да подходят разумно, за да имаме шанс”.

i24news, която често е разглеждана като израелски еквивалент на RT и „ал-Джазира”, отбелязва, че в интервюто си Доналд Тръмп се е отметнал от много от позициите, които е заявявал по време на предизборната кампания. Преди да го изберат, той например твърдеше, че не трябва да се ограничава строителството на селища в окупираните територии.

Друга тема, свързана с мирния процес, е местенето на американското посолство в Йерусалим. Израел иска да обяви за своя столица свещения за евреи, християни и мюсюлмани град, но палестинците са категорично против подобен ход и това сериозно затруднява преговорите.

„Мисля над това. Запознавам се с темата и ще видим какво ще стане. Това не е лесно решение, обсъжда се от години. Никой не е желал да вземе решението и аз размишлявам много сериозно над него”, коментира Тръмп.

„Хайом” е собственост на милиардера Шелдън Аделсън, който дари 20 млн. долара за кампанията на новия американски президент и освен това минава за един от най-близките хора на премиера хардлайнер Бенямин Нетаняху. Според Тръмп министър-председателят е „добър човек, който иска да направи правилното” за страната си./ БТВ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка